Dagens PS

Kräver sekretess – Kina vill dölja militära steg

Kina vill öka sekretessen kring sin militär
Militärövning för den kinesiska armén – en typ av aktivitet som regimen nu vill förbjuda bloggare och kommentatorer att rapportera om på nätet. (Foto: Heng Sinith/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 feb. 2025Publicerad: 12 feb. 2025

Kina har avslöjat nya, omfattande regler för att minska publiciteten kring sin militär och hur dess strategi och arbete utvecklas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Folkets befrielsearmé, FBA, är det formella namnet på Kinas armé, i dag världens största väpnade styra.

I Kina pågår ett intensivt arbete för att bygga ut och modernisera armén för att kunna matcha USA:s militära styrka.

Nu skärper Kina sekretessen kring sin militär och dess arbete. Landet har avslöjat omfattande nya regler kring publiceringen av information om sin militär på nätet, regler som träder i kraft 1 mars i år, skriver CNN.

Omfattande kampanj i Kina

De nya reglerna markerar det senaste steget i diktatorn Xi Jinpings omfattande kampanj för att stärka landets säkerhet och skydda statshemligheter i ett läge där de geopolitiska spänningarna ökar.

Det är också ett regelverk som kommer att göra det svårare för utländska observatörer att analysera vad som händer i Kina.

Hittills har kinesiska, militära bloggare och kommentatorer varit snabba med att dela bilder och information om nya vapensystem, militära utnämningar och truppförflyttningar.

Det har varit en viktig källa för de västmakter som bevakar FBA och vill ha kontroll på utvecklingen.

ANNONS

Senaste nytt

Ska stoppa spridning

ANNONS

Kinas nya regler ska ta itu med ”spridandet av falsk militär information” och ”läckage av militära hemligheter” på nätet, enligt regeringens propåer.

Det innebär strikta regler för spridning på nätet kring militära angelägenheter och förbjuder ”produktion, kopiering, publicering och spridning” av militära hemligheter, nationell försvarsteknik och industrihemligheter kopplade till armén.

Joseph Wen, oberoende analytiker, säger att Kina alltid försökt bygga ogenomträngliga murar mot insyn i försvaret.

”Samtidigt har regimen av propagandaskäl tidigare haft en accepterande inställning till att information relaterad till armén sprids”, konstaterar han.

”Nu överger man detta och skapa skarpa gränser kring militära hemligheter”.

Slår mot kinesiska MÖP

De nya reglerna gäller enskilda individer likväl som ”onlineleverantörer av militär information”, vilket inkluderar dedikerade webbplatser, militära kolumnister och konton på sociala medier med fokus på militären.  

”Militärt och försvarsrelaterat innehåll är populärt bland kinesiska internetanvändare, men ledningen är uppenbarligen angelägen om att se till att känslig information och spekulationer inte undergräver den officiella bilden av Kinas militära utveckling och kapacitet”, skriver David Bandurski, vd för China Media Project.

”Bara en formalisering”

ANNONS

De nya reglerna inkluderar oråden som redan tidigare är förbjudna i kinesiska lag, som allt som skadar nationell suveränitet och säkerhet eller förringande uttalanden om militären.

Annat censureras redan rutinmässigt på kinesiska sociala medier, som kritik mot landets försvarspolitik och militära strategi eller vad som betraktas som ”falsk information”.

“Tillkännagivandet av dessa regler är bara en formalisering av  befintliga regler”, säger James Char, militär expert och biträdande professor i Singapore.

Han påpekar samtidigt att de nya reglerna kring delning av information kan få effekt på militära bloggare eller vanliga civila kineser.

”Det kan ha en effekt på deras vilja att lägga ut material om militära utplaceringar och truppförflyttningar nästa gång de ser sådant”, menar Char.

Analytikern Joseph Wen menar dock att det fortfarande kommer att finnas goda möjlighet att samla in data via officiella källor.

”De officiella militära medierna i Kina är fortfarande några av de mest produktiva i världen”, påpekar Wen.

Spionballongen från Kina – bar på amerikansk teknik. Dagens PS

Ger efter för USA – Panama säger nej till Kina. Dagens PS

ANNONS

Amerikansk teknik bakom Kinas super-AI. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Catena
Spela klippet
Fastigheter

Förvaltaren: "Kontorsfastigheter utanför Stockholm är underskattat"

12 feb. 2025
ANNONS