Dagens PS

Varningen: EU kan bli beroende av amerikanska vapen

Airbus Eurofighter
Airbus höjer en varningens finger för att Europa ska bli för beroende av USAs vapen. Bilden visar två stridsflygplan av typen Eurofighter Typhoon från det spanska flygvapnet. (Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 08 mars 2025Publicerad: 08 mars 2025

Europa står inför en historisk upprustningstakt som fått flera länder att snabbt utöka sina försvarsbudgetar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I detta läge höjer den europeiska flygjätten Airbus ett varningens finger mot att köpa för många amerikanska vapen, något som enligt företaget kan cementera beroendet av teknologi och reservdelar utanför den egna kontinenten.

“Om vi spenderar extra pengar på försvar för att köpa produkter direkt från amerikanska hyllor, stärker vi vårt beroende av andra”, säger Michael Schoellhorn, chef för Airbus försvarsdivision, i en intervju med tyska Augsburger Allgemeine något som även TT rapporterat.

Airbus, som tillverkar allt från civila passagerarplan till militära transportflygplan av typen C-295, står också bakom det europeiska stridsflygplanet Eurofighter Typhoon.

Viktigt med oberoende

Enligt Schoellhorn bör Europa satsa på egen utveckling, istället för att helt luta sig mot USA. Han påpekar att oberoende är särskilt viktigt när oroligheterna i omvärlden växer, något som sporrar länder inom EU att snabbt förstärka sina flygvapen, pansarförband och flotta.

Frågan om amerikanska vapen dominerar ofta diskussionen om framtida försvarsinköp bland flera av Natos europeiska medlemmar. Ett exempel är valet mellan det europeiska stridsflygplanet Eurofighter och den amerikanska femte generationens F-35 Joint Strike Fighter.

Läs mer:
Skillnader mellan F-35 och Eurofighter

Många länder i Europa har redan beställt F-35, lockade av dess smygegenskaper och integrerade sensorsystem som gör att planet i teorin kan upptäcka och bekämpa fiender långt innan de själva blir uppfattade.

ANNONS

Senaste nytt

Risker med stor dominans

ANNONS

Men enligt Airbus finns det risker med en sådan dominans, inte minst när det gäller underhåll och uppdateringar som i hög grad blir beroende av amerikansk expertis och amerikanska underleverantörer.

När det gäller flygplansteknik finns tydliga skillnader mellan de båda konkurrenterna. Eurofighter Typhoon beskrivs i dokumentation som ett fjärde generationens stridsflygplan med mycket god manövrerbarhet och stor mångsidighet i rollen som jakt-, attack- och stödplattform.

F-35 är å sin sida ett femte generationens stealth-flygplan, speciellt utformat för att uppträda osynligt för fiendens radar och med avancerade system för datafusion och realtidsdelning av information.

Det är framför allt F-35:s förmåga att “se” fienden först och slå till över långa avstånd som har gjort det eftertraktat i många länder.

Vårda Europas egen försvarsförmåga

Airbus betonar i sin kritik vikten av att vårda den europeiska flygindustrins egen kompetensbas. Att investera i exempelvis Eurofighter kan, utöver militär kapacitet, bidra till att säkerställa Europas tekniska oberoende och sysselsättning inom kritiska sektorer.

Företaget menar också att man av historiska skäl inte alltid kan utgå ifrån en evig samsyn i USA:s utrikespolitik och därmed inte heller en stabil försörjningskedja över Atlanten, ifall världsläget förändras.

Trots skillnaderna i teknisk profil finns i båda flygplanen möjlighet till uppgradering och anpassning. Eurofighter kan fortsätta utvecklas när det gäller sensorer, vapenintegration och radar, medan F-35 redan är byggt för att löpande ta emot uppdateringar av mjukvara och uppgraderas med nya vapen.

Kampen om Europas framtida flygplansflotta är därmed inte enbart en fråga om vilken maskin som är “bäst” i luften i dag – utan även om var Europas försvarsindustri ska stå decennier framöver.

ANNONS

I slutänden understryker Airbus att ett för ensidigt beroende av amerikansk militärteknik kan ge kortsiktig kapacitetshöjning men samtidigt riskera långsiktig handlingsfrihet.

Och i takt med att stora summor investeras i nya försvarsprojekt menar man att det är hög tid för politiker att fundera på hur det europeiska försvarets ryggrad ska se ut: självständigt och konkurrenskraftigt, eller fortsatt beroende av en utomstående aktör.

Eurofighter Typhoon

  • Tillverkare: Konsortium bestående av Airbus, BAE Systems och Leonardo.
  • Generation: Fjärde generationens stridsflyg.
  • Styrkor:
    • Mycket god manövrerbarhet i närstrid (“dogfighting”).
    • Flexibelt, kan konfigureras för jakt, attack och stödroller.
    • Europeiskt ursprung, vilket ger regional industriell vinning och mindre beroende av utländsk teknik.
  • Svagheter:
    • Saknar F-35:s avancerade smygegenskaper.
    • Kan bli dyrare i drift och uppgraderingar om programmet inte fortsätter att utvecklas och behålla kunder.
    • Mindre integrerade sensorer jämfört med en femte generationens plattform.

F-35 Joint Strike Fighter

  • Tillverkare: Lockheed Martin (USA).
  • Generation: Femte generationens stridsflyg.
  • Styrkor:
    • Smygförmåga (stealth) minskar upptäcktsrisken.
    • Integrerat sensorsystem som ger överlägsen lägesbild och datafusion.
    • Utvecklat för långsiktiga uppgraderingar och nya vapensystem.
  • Svagheter:
    • Högre inköpskostnad och beroende av amerikansk tillverkare för underhåll och uppgraderingar.
    • Mindre optimerat för klassisk närstrid.
    • Kan kräva omfattande infrastruktur och kunskap som inte alltid finns på plats i köparlandet.

Läs mer:
Airbus nya modell knuffar Boeing bakåt. Dagens PS

Finland väljer F-35 – Saab förlorar 100 miljarder. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS