Dagens PS

Råvarubrist: Ukraina utan ammunition från EU

En 155mm artillerikanon.
EU:s viktiga ammunitionsleveranser ser ut att missa målen på grund av bristen på råvaror. (Foto: AwieBadenhorst / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Det råder brist på ammunition på den Ukrainska frontlinjen – något som landets allierade lovat att råda bot på med en kraftigt upptrappad tillverkning av granater till landets artilleri. Nu ser man ut att missa stora delar av dessa kritiska leveranser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainarna står utan viktiga ammunitionsleveranser som lovats från EU, som skulle leverera 1 miljon artellerigranater. Nu verkar bristen på kritiska råvaror leda till att man inte ens klarar av att leverera hälften av den utlovade ammunitionen, enligt Oilprice.com.

Allt från krut, sprängmedel och olika råmaterial saknar och utöver det saknar man långsiktiga kontrakt med leverantörer. Sammantaget bidrar det till att man missar produktionsmålen av ammunition till Ukraina.

Stora utmaningar med ammunition

Redan i våras larmade Saab och flera andra europeiska försvarsbolag att Kina-beroende för insatsvaror i ammunitionstillverkningen medför risker för Europas försvarsförmåga.

Saab (börskurs SAAB) syftade förvisso på mer långsiktiga problem, men det visar sig att vi är sårbara redan i dag.

Även i fjol pratades det om ammunitionsbrist, men då i det svenska försvaret som blivit eftersatt efter att vi skickat militärt stöd till Ukraina i form av just ammunition och material – nu har produktionen av nytt material blivit en utmaning.

ANNONS

Senaste nytt

Knäckfråga för Ukrainas försvar

Det har pratats om ammunitionsbrist i Ukraina under en lång tid, och hur den bristen påverkar landets förmåga att försvara sig mot Ryssland. För att råda bot på problemet har EU försökt att växla upp sin produktion och lovat stora mängder krigsmateriel till den Ukrainska fronten – ett löfte som man inte verkar kunna hålla.

“Det är en väldigt dålig idé att övertyga oss själva att vi har tre gånger så hög produktionskapacitet och att fatta beslut baserade på det. Vad händer då när vi upptäcker att inget lämnar fabrikerna och att vi inte kan leverera till Ukraina och Nato?”, säger en källa från försvarsindustrin till Oilprice.com.

ANNONS

Försöker producera egen ammunition

Ukrainarna gör sitt bästa för att växla upp sin egen produktion också, men har inga förhoppningar om att kunna möta sin egen efterfrågan.

“Hela den fria världen kan inte möte vår efterfrågan eftersom vi har en aktiv frontlinje på 1 500 kilometer. Det har inte hänt sen andra världskriget”, säger Ukrainas minister för strategiska industrier.

Nato-artilleri har förändrat läget

Enda sedan Natos artilleri har satts i arbete på den ukrainska frontlinjen har läget förändrats. Sedan krigets början har Ukraina gått från en artilleripjäs av Nato-standard till över 500 stycken. De erbjuder högre precision och längre räckvidd än landets gamla sovjetartilleri.

Men Ukraina skjuter slut på ammunitionen snabbare än vad EU kan fylla på deras lager.

“Erfarenheten från kriget i Ukraina är att det påvisar ett enormt behov av artilleriammunition. Vår kapacitet är inte byggd för de här kvantiteterna”, säger ett av världens största försvarsbolag Rheinmetall i ett uttalande i juni.

Material och råvaror en flaskhals

“Produktionen i EU växer”, säger Maryna Bezrukova vid Ukrainas försvarsmakt.

ANNONS

“Men produktionen av 155mm-granater i Europa verkar otillräcklig på grund av bristen på råvaror och sprängmedel.”

För att kunna leverera det Ukrainarna behöver måste vi övervinna en kritisk flaskhals – tillgången till kritiska råvaror. EU och dess medlemsländer har lovat stora summor pengar till att producera artillerigranaterna som Ukraina behöver till sina 500 kanoner – men det räcker inte.

“Det finns en idé om att ifall du ger pengar så får du granater. Det visar på en sorts okunnighet om vapenindustrins komplexitet i dag. Det är en högteknologisk marknad, även för något så enkelt som 155:or”, säger en källa till Oilprice.

Läs mer: De lovar 40 miljarder euro till Ukraina. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]