Rysslands president Vladimir Putin berättade oavsiktligen att runt 5 000 ryssar i månaden dör i striderna i Ukraina, rapporterar tankesmedjan ISW. Med en ratio på tre skadade per dödsfall innebär det att Ryssland förlorar 20 000 man i månaden.
Putin råkade erkänna: Ryssland förlorar 20 000 man i månaden
Mest läst i kategorin
Poängen Putin försökte göra den 5 juni handlade egentligen om ukrainska förluster, som han påstår är 50 000 man i månaden, varav hälften döda. Det påståendet kallar tankesmedjan Institute for Study of War för “absurt”.
Putin: Ukraina har fem gånger fler döda
Han påstod dock också att Ukraina har fem gånger fler döda än Ryssland, och erkänner därmed att med hans egen matematik måste Ryssland ha 5 000 döda.
“Putins uttalanden är en överdrift och det finns inget som tyder på att ukrainska förluster är så höga som Putin hävdar. Icke desto mindre var Putin villig att föreslå att ryska styrkor drabbas av åtminstone en femtedel av hans överdrivna ukrainska KIA-anspråk”, skriver ISW.
De poängterar dock att siffrorna inte kan räknas som ett “klart påstående” om Rysslands förluster. Däremot stämmer det ganska väl överens med ukrainska siffror, om än lite i underkant. Med ett uppskattat genomsnitt på tre skadade i strid för varje soldat som dör i strid skulle Putins “erkännande” ge en total förlustsiffra på 20 000 man i månaden.
Ukraina: “Eliminerat” 515 000 ryska soldater
Oleksandr Pavljuk, befälhavare för Ukrainas markstyrkor, påstod den 2 maj att Ryssland förlorar ungefär 25 000-30 000 man i månaden i döda och skadade, vilket är ungefär lika mycket som Ryssland rekryterar i månaden. Ukrainas försvarsministerium påstår att de “eliminerat” 515 000 ryska soldater sedan starten av den fullskaliga invasionen i februari 2022.
Läs även: Då kan Rysslands ekonomi kollapsa (Dagens PS)
Läs även: Hemliga rapporten som borde få Putin att svettas (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.