Dagens PS

Danska modellen ska tvinga Ryssland på knä

Danska modellen ska rädda Ukraina
Danska modellen ska stärka Ukrainas försvar utan att utarma övriga Europas försök att rusta sig för krig. (Kollage: TT / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 26 nov. 2024Publicerad: 26 nov. 2024

Europeiska allierade till Ukraina har utvecklat en ny modell för att stödja landets försvar mot Ryssland: stöd till vapenindustrin i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Initiativet blir särskilt aktuellt efter den senaste veckans upptrappning, med intensiva strider och ökad rysk aggression vid fronten.

Istället för att donera egna vapen, som länderna behöver för det egna försvaret, möjliggör länder som Danmark, Sverige och Nederländerna för Ukraina att själva upphandla vapen, inklusive långdistansmissiler och drönare, från sina egna företag.

Modellen, kallad “den danska modellen”, har fått stor uppmärksamhet och fler länder är nu med och bidrar. Genom initiativet kan Ukraina snabbt öka sin vapenproduktion, som för närvarande bara utnyttjar cirka 30 procent av sin kapacitet. Modellen ämnar även stärka Ukrainas försvarsindustri på lång sikt.

Stockholm, Sverige 20240531. Ukrainas Volodymir Zelenskyj och Danmarks statsminister Mette Fredriksen deltar på nordiskt toppmöte i Stockholm. (Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / TT)

Effektiv modell i stävjandet av Ryssland

Danmark tog initiativet efter att ha donerat större delen av sina egna vapen. Landet har bidragit med över 180 miljoner dollar och använt beslagtagna tillgångar från Ryssland för ytterligare 400 miljoner dollar. Sverige har också anslagit mer än 20 miljoner dollar för långdistansmissiler och drönare, rapporterar Wall Street Journal.

Den danska modellen är effektiv, inte bara för att den levererar vapen snabbare än traditionella donationer, utan också för att den minskar risken för korruption.

Strikta kontroller av företagen säkerställer att pengarna används korrekt, och hittills har ingen leverantör misslyckats med att leverera.

Rysk befälhavare avskedad för lögner

En rysk befälhavare har avskedats för falska påståenden om framsteg i kriget i Ukraina, skriver militära bloggare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Stark vapenindustri i Ukraina

Ukrainas vapenindustri har varit central sedan sovjettiden och man har expertis för att producera komplexa vapensystem.

Inhemska vapen som Stugna-antitankrobotar är dessutom billigare och snabbare att tillverka än många västerländska alternativ, vilket ger Ukraina ett kostnadseffektivt sätt att stärka sin försvarsförmåga.

Litauen har också anslutit sig till modellen med en första donation på över 10 miljoner dollar och överväger att köpa ukrainska drönare för egna styrkor.

Långsiktigt motstånd mot Ryssland

Modellen ses som ett sätt att minska beroendet av västerländska donationer och samtidigt säkra Ukrainas långsiktiga självförsörjning.

“Det här är ett exempel på hur vi kan stärka Ukrainas vapenproduktion och minska deras beroende av donationer,” säger Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen.

För Ukraina har detta initiativ möjliggjort en tiofaldig ökning i produktionen av artillerisystem som Bohdana-haubitsar. Modellen främjar inte bara effektivitet utan gör det också möjligt för fler länder att delta i stödet till Ukraina utan att tömma sina egna arsenal.

Läs även: Orbán lovar historisk löneökning – till vilket pris?. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Makro

Experten: Så bör du tänka kring räntan nu

26 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Experten: Så bör du tänka kring räntan nu

Den svenska styrräntan är på väg ner. Men hur lågt kan räntan gå och hur ska man tänka kring sina boräntor? Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, besökte PS-studion för att förklara och reda ut. Riksbanken dubbelsänkte senast Att räntorna är på väg ned i Sverige och många andra länder är ingen nyhet. Riksbankschef Erik Thedéen […]