På måndagen börjar miljoner svenskar få hem en gul broschyr med råd om hur man förbereder sig och hanterar kriser, inklusive krig.
Årets viktigaste brev – Norden laddar för krig
Mest läst i kategorin
Nu har omvärldens krig och kriser gjort sig påminda igen – i våra brevlådor. Staten har skickat ut samhällsinformation som ska mana svenska folket till viktiga förberedelser.
Broschyren, “Om krisen eller kriget kommer”, har fördubblats i storlek sedan senaste upplagan för sex år sedan. Den uppdaterade versionen återspeglar Sveriges oro över säkerhetsläget, särskilt med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Hela Norden laddar för krig
Liknande initiativ har nyligen tagits i våra länder. Finland har publicerat en digital guide om beredskap vid krig och kriser, medan Norge har skickat ut 2,2 miljoner tryckta exemplar av en broschyr som uppmanar hushåll att kunna klara sig själva i en vecka vid extrema väderförhållanden eller krig, rapporterar BBC.
I Danmark har invånarna fått mejl om vilka resurser, som vatten och medicin, som behövs för att klara tre dagar.
En norsk checklista inkluderar långlivsmedel som konserver, pasta och jodtabletter för kärnkraftsolyckor. Liknande råd har funnits sedan 2018, men ökade risker kopplade till krig och klimatförändringar har gjort informationen mer aktuell.
Läs även: Försvaret har köpt minigun-kulsprutor: Kostade 300 miljoner. Dagens PS
Viktigaste punkterna i nya broschyren
SVT har i ett reportage listat de viktigaste punkterna i den uppdaterade broschyren.
Man lyfte bland annat fram hur de olika varningssignalerna från signalsystemet Hesa Fredrik låter, att vi bör skydda oss på nätet genom att skapa svårare lösenord och så varnar man för att desinformation på nätet är ett växande problem.
“Tradition” sedan andra världskriget
För Sverige är civilberedskapsbroschyrer inget nytt. Första upplagan av “Om kriget kommer” skapades under andra världskriget och uppdaterades under kalla kriget. Ett tydligt budskap har flyttats fram:
“Om Sverige attackeras ska vi aldrig ge upp. All information om kapitulation är falsk.”
Sveriges civila försvarsminister, Carl-Oskar Bohlin, sa att informationen måste spegla dagens förändrade globala kontext. Tidigare i år varnade han för att Sverige kan drabbas av krig, en varning som sågs som en väckarklocka för landets försvar.
Finland har alltid prioriterat sitt försvar med tanke på erfarenheter från 1900-talets krig och närheten till Ryssland. Sverige, däremot, har nedmonterat mycket av sin infrastruktur men först nu börjat bygga upp den igen.
Ilmari Kaihko, krigsforskare vid Försvarshögskolan, menar att Finland aldrig glömt krigets realitet, medan Sverige behövde en påminnelse. Finska Melissa Eve Ajosmaki, boende i Göteborg, känner sig tryggare nu men tänker fortfarande på vad hon skulle göra om kriget kom.
“Nu känner jag mig mindre orolig, men jag har fortfarande tanken i bakhuvudet om vad jag skulle göra om det blev krig. Speciellt eftersom min familj är kvar i Finland”, säger hon till BBC.
Läs även: Havsbaserad vindkraft når inte klimatmålen. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.