Ryssland trodde att yuan var lösningen när västvärlden stängde dörren. Nu står de ryska bankerna utan tillgång till Kinas valuta och hela planen riskerar att falla ihop.
Kommande kris – Putins yuan-dröm slår tillbaka
Mest läst i kategorin
Efter att USA och dess allierade införde omfattande sanktioner mot Ryssland 2022, tvingades Moskva leta efter nya vägar för internationell handel.
Lösningen?
Vända ryggen åt dollarn och euron – och förlita sig på Kinas yuan.
Men så här två år senare börjar denna strategi spricka i sömmarna.
Yuan-beroendet
Rysslands beroende av den kinesiska valutan har ökat kraftigt den senaste tiden.
I juni meddelade den ryska centralbanken att man överger den amerikanska dollarn helt och istället tar i bruk kinesisk yuan som referensvaluta. Enligt samma bank stod yuan för nästan 100 procent av den ryska valutamarknaden i juni.
Ryska banker har dessutom börjat erbjuda företagslån i yuan i stor skala.
Men nu är det problem – stora problem.
“Vi kan inte låna ut i yuan eftersom vi inte har något att täcka våra valutapositioner med”, säger German Gref, vd för Rysslands största bank Sberbank, enligt Fortune.
Senaste nytt
Kinesiska banker backar
Men vad är det egentligen som har hänt?
Jo. USA utökade definitionen av Rysslands militära industri tidigare i år, vilket skrämde kinesiska banker.
Dessa kinesiska banker riskerar nu att drabbas av så kallade sekundära sanktioner om de gör affärer med ryska banker.
Resultatet? Kinesiska banker vill inte längre skicka yuan till sina ryska motsvarigheter. Och det är här problemen hopar sig.
Med yuan-transaktioner som fastnat i ett byråkratiskt vakuum och en sinande tillgång till den kinesiska valutan har ryska banker fått vända sig till centralbanken för hjälp.
Genom valutaswappar har de försökt hålla yuan-flödet igång, men det är ingen långsiktig lösning.
I början av september hade ryska banker lånat rekordhöga 35 miljarder yuan via dessa swappar – och de väntar sig mer hjälp.
Men Rysslands centralbank har kallt meddelat att swappar inte är en långsiktig lösning och uppmanat bankerna att dra ner på sina yuan-lån.
Ryska exportörer i knipa
Problemen stannar inte där. En rapport från centralbanken visar att en fjärdedel av alla ryska exportörer nu upplever svårigheter med sina utländska affärspartner. Betalningar blockeras eller skickas tillbaka, trots att de handlar med länder som formellt sett är “vänligt sinnade”.
Halva gruppen exportörer menar att problemen blivit värre bara under det senaste kvartalet.
Ekonomisk kris bakom hörnet?
Ryssland har hållit ekonomin flytande ett bra tag. Men med fabriker som går på högvarv och en växande arbetskraftsbrist på grund av militär mobilisering, börjar inflationen ta fart.
Yale-forskaren Jeffrey Sonnenfeld varnar nu för att de på ytan stabila BNP-siffrorna döljer djupare problem.
“Putins administration har prioriterat militär produktion på bekostnad av allt annat i ekonomin”, skrev Sonnenfeld och hans kollegor i en rapport. De tillade:
“Samtidigt som försvarsindustrin expanderar, tyngs ryska konsumenter allt mer av skulder, vilket potentiellt kan bana väg för en kommande kris”.
Läs också:
Utskällda staten: “Därför grep vi inte Putin”. Dagens PS
Därför lockas kineser av ett liv i Mexico. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.