Den puttrande konflikten mellan Kina och Filippinerna når en ny kokpunkt. Nu har flera våldsamma sammandrabbningar skett kring det omstridda Sabina Shoal. Situationen sätter både diplomati och globala allianser på prov.
Kollisioner och vattenkanoner när konflikten eskalerar
Mest läst i kategorin
Det kokar i Sydkinesiska havet. Spänningarna mellan Kina och Filippinerna har nått nya höjder efter en serie våldsamma incidenter.
Under den senaste veckan har kinesiska och filippinska fartyg kolliderat flera gånger nära Sabina Shoal, ett omtvistat område bara 86 mil från Filippinernas kust.
Filippinerna anklagar Kina för att medvetet ha rammat deras fartyg medan Kina skyller på Filippinerna för att ha “provocerat fram situationen”.
Sabina Shoal – nästa stora konfliktzon?
Sabina Shoal, som ligger inom Filippinernas ekonomiska zon men som Kina också gör anspråk på, har snabbt blivit en brännpunkt i den redan spända regionen, skriver CNN.
Efter en tillfällig nedtrappning av spänningarna i somras har området återigen blivit en krutdurk.
Kina har skickat dit sitt 12 000 ton tunga kustbevakningsfartyg, “Monstret” för att visa vem som bestämmer. Men Filippinerna tänker inte backa och har svarat genom att skicka sitt modernaste fartyg, BRP Teresa Magbanua.
Kollisionerna började i mörkret den 19 augusti, när fartyg från båda länderna smällde ihop. För att spä på det hela lite till började Kina också avfyra en mängd vattenkanoner.
Analytiker varnar nu för att Sabina Shoal kan bli nästa stora konfliktzon i Sydkinesiska havet, där minsta misstag kan leda till en fullskalig militär konfrontation.
Senaste nytt
En potentiell global kris?
Kina och Filippinerna har båda sina blickar riktade mot USA, som har lovat att stödja Filippinerna i händelse av en väpnad konflikt.
Amerikanska tjänstemän har antytt att amerikanska fartyg kan eskortera filippinska fartyg på deras uppdrag i regionen, vilket i värsta fall skulle kunna förvandla en redan spänd situation till en internationell kris.
Slutet på diplomatin?
Den senaste tidens utveckling visar att både Kina och Filippinerna verkar ovilliga att backa.
Filippinerna, under ledning av president Ferdinand Marcos Jr, har stärkt sina band med USA och utmanar Kinas territoriella anspråk i Sydkinesiska havet mer än någonsin tidigare.
Samtidigt verkar Kina fast besluten att utöka sin kontroll över regionen, oavsett internationell kritik.
Med en sådan envishet från båda sidor ser det ut som om diplomatin håller på att ge vika för maktpolitik. Men hur långt de bägge länderna är villiga att gå, och hur USA kommer att reagera, det återstår att se.
Läs också:
MSB: “Svensk krisberedskap behöver bli bättre”. Dagens PS
Statliga lån vägen ut för Kina? Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.