Snart landar husdjursfoder med labbodlat kött på britternas hyllor. Djurfoderindustrin tar nu ett stort kliv mot mindre klimatpåverkan men inte alla är redo för förändring.
Storbritannien släpper labbodlat kött – USA dissar
Mest läst i kategorin
Utvecklingen av labbodlat kött är en långsam process som kan ta flera år, men i Storbritannien går det snabbare.
Labbodlat husdjursfoder kommer snart att finnas på brittiska hyllor, då Storbritannien blir det första landet i Europa att godkänna ett alternativ till vanligt kött i djurfoder, berättar The Guardian.
“Storbritannien är världsledande inom utveckling av odlat kött och godkännandet av ett odlat foder för sällskapsdjur är en viktig milstolpe”, säger Linus Pardoe, policychef i Storbritannien vid Good Food Institute Europe.
Labbodlat kött bråttom
Produkten, utvecklad av företaget Meatly, är en form av labbodlat kött som framställs genom att odla kycklingceller i laboratoriemiljö och är avsedd som djurfoder.
Det är planerat att köttet ska blandas med grönsaker, likt andra djurfoder, och lanseras på marknaden redan i år.
Den brittiska regeringen undersöker också möjligheten att accelerera godkännandet för odlat kött avsett för mänsklig konsumtion.
Detta skyndas på för att motverka den snabbt växande köttindustrin, vars stora utsläpp och miljöpåverkan hotar värdefulla ekosystem.
Livsmedelssystemet står för även cirka en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser.
Det mesta kommer från jordbruk med djur.
USA bojkottar
I Singapore och Israel har labbodlade produkter redan godkänts för mänsklig konsumtion.
Även ett australiensiskt startup-företag har visat intresse genom att skapa labbodlat kött från mammutar.
I USA däremot finns det viss skepsis, trots att labbodlat kött har godkänts i vissa delstater.
Delstaterna Florida och Alabama har till och med förbjudit odlat kött på grund av politikers farhågor att produkterna kan hota boskapsuppfödarna.
Läs även: Hungrig? Nu finns köttbullar av mammut. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.