Efterfrågan på solenergi i Sverige växer, men långsamma handläggningstider skapar frustration. Företag står redo, men byråkratin bromsar.
Solenergi motsvarande två kärnreaktorer redo – fastnat i byråkrati
![Skånes största solcellspark utanför Skurup. Mer solenergi står redo att leverera grön el, men väntar på byråkratiska beslut.](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fsdl4OgaEpTJ37k-nh.jpg&w=1200&q=75)
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Solcellsbranschen i Sverige bubblar av potential – men också av frustration.
Trots ett enormt intresse och en växande efterfrågan på solceller fastnar många projekt i långa handläggningstider, rapporterar Dagens Industri.
Byråkratin bromsar utvecklingen, och företag som vill satsa på solenergi möter segdragna processer hos både myndigheter och elnätsbolag.
Solenergi stoppas av väntan
Stora aktörer med kapital i ryggen, som internationella energijättar och svenska investeringsbolag, har gått in i marknaden.
Mellan 2019 och mitten av 2024 godkändes 597 solcellsanläggningar, motsvarande elbehovet för 900 000 villor.
Samtidigt väntar nästan lika många ansökningar på beslut, vilket motsvarar en elproduktion på 17 TWh – lika mycket som två kärnkraftsreaktorer genererar årligen, enligt Energi & Miljö.
Om alla dessa parker blev verklighet skulle de kunna täcka hushållselen för samtliga svenska bostäder, tillsammans med redan godkända solparker.
“Intresset är enormt, men processen är seg. Många projekt får tillstånd men kan ändå inte byggas eftersom de inte får nätanslutning”, säger Madeleine van der Veer från Nätverket för solparker.
Senaste nytt
Elnäten hänger inte med
Utöver långa tillståndsprocesser är elnäten ett annat stort hinder, enligt van der Veer.
Elproduktionen från solceller innebär en hög belastning på elnätet som är byggt för konsumtion.
För att möta det växande intresset för solenergi krävs både utbyggnad och förstärkning av elnätet, särskilt på lokal nivå.
“Många solcellsbyggare sitter på tillstånd men kan inte börja bygga eftersom de inte får nätanslutning. Nätbolagen är också dåliga på att berätta hur länge de behöver vänta och var det skulle vara enklare att få en anslutning”, förklarar van der Veer.
Solceller konstant belastning
Enligt Jacob Mejvik, chef för verksamhetsstyrning på Eon Energidistribution, ligger en av de stora utmaningarna i hur solenergin matas i elnätet.
Till skillnad från hushållens elförbrukning, som varierar över dygnet, levererar solceller el samtidigt och under längre perioder, vilket skapar en hög belastning på nätet.
“Vanlig elkonsumtion har mer spridda toppar. Alla hushåll i ett område kör till exempel inte tvättmaskin, diskmaskin och lagar med exakt samtidigt. Men om många solceller är installerade i ett område är de alla i drift under dygnets ljusa timmar, vilket innebär en konstant och samlad belastning på nätet”, säger Mejvik.
Detta stora utmaningar för elnätsbolagen, som redan har skapat svårt att hantera den snabba expansionen.
Företag som Eon kämpar med att ansluta nya parker, vilket leder till osäkerhet och långa väntetider.
Solcellsparker på jordbruksmark
Länsstyrelsernas tveksamhet kring solcellsparker på jordbruksmark är en annan bromskloss.
Även om mycket åkermark står oanvänd och marken i en solpark kan fortsätta brukas, är det en dragkamp mellan energi- och livsmedelsförsörjning.
Trots utmaningarna är branschen hoppfull. Allt fler parker får tillstånd, och myndigheterna börjar hitta rutiner. Men tålamodet är inte obegränsat.
“Det går åt rätt håll, men det kunde gå så mycket snabbare”, konstaterar van der Veer.
Läs även: Solceller: Succé med problem. Dagens PS
Läs även: Indiska solceller lockar världens största investerare. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.