Dagens PS

Sanningen: Så döljer oljebolagen sina utsläpp

Så döljer oljebolagen sina utsläpp
85 procent av BP:s totala metanutsläpp kommer från anläggningar som de inte har operativ kontroll över (Foto: Martin Meissner/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 18 nov. 2024Publicerad: 18 nov. 2024

Visste du att den osynliga gasen metan, som sprutar ut från olje- och gasfält världen över, är en av världens största klimatbovar? Ändå hittar företagen nya sätt att smyga med siffrorna. Men med satelliter och ny teknik börjar nu sanningen bubbla upp till ytan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Metan får långt ifrån så mycket tid i rampljuset som koldioxid. Ändå orsakar gasen drygt 30 procent av den globala klimatuppvärmningen, enligt Europeiska rådet. Dessutom har gasen, på lång sikt, 84 gånger så stor global uppvärmningspotential jämfört med koldioxid

Att minska metanutsläppen kan således vara ett av de bästa sätten för att bromsa klimatförändringarna. Och det är bråttom. 

Problemet ligger dock i att utsläppen i mångt och mycket är osynliga både för ögat och i statistiken. Företagen inom olje- och gasindustrin har nämligen blivit mästare på att dölja vad som egentligen sker. Nu kan Financial Times avslöja sanningen.

Satelliter avslöjar läckor – och lögner

På andra sidan jorden, nära Baku i Azerbajdzjan, har satelliter från rymden avslöjat enorma metanläckor från olje- och gasanläggningar.

Under våren upptäcktes sex plumes – massiva moln av metan – bara några mil från klimatmötet COP29. Därtill har satelliter och ny teknik spårat utsläpp från Syrien, Libyen, Texas och en drös andra platser världen över. 

FN:s nya satellitövervakningssystem MARS har upptäckt 3 700 jätteläckor av metan, rapporterar SVT. 

“Alla de här superutsläppen är en katastrof i sig, både för klimatet och ekonomin”, säger Johan Mellqvist, professor på Chalmers tekniska högskola.

Värdet på den metan som läcker ut globalt uppskattas till flera miljarder kronor.

ANNONS

Läs också: Investerare siktar in sig på de “grönaste” oljebolagen. News55

ANNONS

Senaste nytt

Oljebolagen: Långt ifrån transparenta

Många av oljebolagen har lovat att ta tag i problemet. Vissa av dem har printat ner diverse ambitiösa mål om att minska utsläppen och stoppa metanbränning till 2030. Vid COP28 förra året gick 50 företag med på att kraftigt minska sina metanutsläpp

Men enligt analyser från bland annat FN:s miljöprogram och internationella forskare är verkligheten en annan.

De verkliga utsläppen är ofta tre gånger högre än vad som rapporteras officiellt. Flera bolag rapporterar nämligen bara utsläpp från de anläggningar de själva driver – inte från de som ägs av partners. 

För att ta ett exempel. När man granskade olje- och gasbolaget BP:s officiella utsläpp av metan visade det sig att bolaget endast rapporterar utsläppen från de anläggningar som de själva har operativ kontroll över. Men hela 85 procent av deras totala metanutsläpp kommer från anläggningar som de inte själva driver direkt utan som ägs av andra företag där BP är delägare. 

Detta gör det ruskigt svårt att få en korrekt uppfattning om oljebolagens faktiska klimatpåverkan.

Enclosed combustors

Därtill använder sig bolagen av så kallade enclosed combustors – förbränningsanläggningar som är designade för att minska synligheten av både flammor och gasmoln. Detta är enligt forskarna ett sätt att sopa problemen under mattan.

ANNONS

På så sätt undviker oljebolagen nämligen att metanflöden syns på satellitbilder eller annan övervakningsteknik. Det skapar en illusion av att utsläppen är under kontroll, trots att gaser fortfarande läcker ut.

Den här tekniken, menar kritiker, är ett exempel på hur industrin prioriterar att “se bra ut” framför att faktiskt åtgärda problemen – en taktik som fortsätter försvåra arbetet med att få en korrekt bild av metanutsläppen globalt.

Andra strategier som industrin använder för att hålla sina verkliga utsläpp dolda är, enligt FT: 

  • Felaktig klassificering: Företag rapporterar vissa utsläpp som “nödsituationer” eller “säkerhetsåtgärder” när det i själva verket handlar om rutinmässiga utsläpp.
  • Bristande övervakning: Många företag använder utrustning som är dålig på att upptäcka mindre läckor, vilket innebär att stora mängder metan går oupptäckta.

Läs också: Falska data – så fortsätter ryska oljetrafiken. Dagens PS

Regler och teknik på gång – men räcker det?

Framtiden ser ändå ljusare ut, både tack vare ny teknik och nya regler. Satelliter som Tanager-1 och andra avancerade mätverktyg gör det nu möjligt att spåra utsläppen av metan i realtid. Samtidigt skapades det, redan 2021, en pakt mellan EU och USA som innebär att parterna lovar att minska metanutsläppen med 30 procent. 

Till skillnad från koldioxid, som stannar kvar i atmosfären i hundratals år, bryts metan ner snabbare – vilket gör att en minskning av utsläppen kan ge snabba resultat för att minska uppvärmningen.

Men experter varnar för att det inte räcker med teknik och regler – även industrin måste tvingas ta ansvar. 

ANNONS

Läs mer: Oljebolagen: Borde betala mer – betalar mindre. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]