Dagens PS

Så ska forskarna återfrysa Arktis: "Måste använda alla verktyg"

Arktis
En droppe i havet? Forskarna bakom projektet menar att det kan få betydligt större betydelse för Arktis än så. (Bild: Real Ice)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 13 dec. 2024Publicerad: 13 dec. 2024

Den arktiska isen försvinner i rasande fart – men ett ambitiöst projekt menar att vi kan vända trenden och återfrysa Arktis. Teorierna sätts på prov redan i dag och tekniken visar på lovande resultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Smältande arktiska isar har blivit något av en symbol för den pågående klimatkrisen. Kanske beror det på de stora farorna som kopplats till krympande istäcken. Eller så är det de dramatiska bilderna på islossning, hemlösa isbjörnar och en världsdel i förändring.

Oavsett vilket så kämpar forskningen med att förstå hur isarna påverkar klimatet och ekosystemen – samtidigt som tänkbara lösningar på problemet testas.

Nu har en sådan lösning fått momentum – och forskarna menar att man kan vända trenden och rädda det arktiska istäcket.

Arktis
Kan vi rädda återväxten av de arktiska isarna? (Bild: Canva)

En ambitiös plan för Arktis

Ett nytt projekt tar sig an utmaningen att frysa om det smältande istäcket i Arktis. Idén bygger på att använda specialbyggda pumpar för pumpa upp vatten till ytan, vatten som fryser till is snabbt.

Forskarna bakom projektet Real Ice menar att denna metod kan kyla ner polarområdena genom att öka albedoeffekten, där mer solljus studsar tillbaka ut i rymden istället för att absorberas av havet – samtidigt som man bidrar med mer is till Arktis.

“Det är som att ge planeten ett parasoll,” säger Dr. John Moore, en av ledarna för projektet.

Real Ice utför experiment i Nordamerika. (Bild: Real Ice)
ANNONS

Läs även: Arktis slår nytt rekord för växthusgaser. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Risker och möjligheter

Tekniken är fortfarande i sin linda, och forskarna har identifierat potentiella utmaningar. Bland dessa finns risken att manipulationen av atmosfären kan påverka lokala vädermönster. Kritiker menar att sådana ingrepp kan få oönskade konsekvenser. 

“Vi vet inte vilka effekter detta kan ha på lång sikt. Det kan skapa fler problem än det löser,” säger Dr. Helen Armstrong, klimatforskare vid University of Leeds.

Samtidigt påpekar projektets förespråkare att det är viktigt att utforska innovativa lösningar i kampen mot klimatförändringar. “Vi står inför en existentiell kris, och vi måste använda alla medel vi har tillgängliga,” säger Dr. Moore.

Ett löfte om framtiden

Småskaliga tester har redan visat lovande resultat, och forskarna hoppas kunna skala upp tekniken inom några år. Trots osäkerheten ser många inom forskarvärlden detta som ett nödvändigt steg för att säkra Arktis framtid.

“Vi måste agera nu. Om vi kan stabilisera Arktis kan vi få ovärderlig tid att minska utsläppen globalt,” säger Dr. Moore. Det återstår att se om denna djärva plan kan bli verklighet – men forskarna är fast beslutna att göra allt som står i deras makt.

Läs även: Kejsarpingvin på villovägar på väg hem igen. News55

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS