Utvecklingsländerna behöver biljoner för grön energi. Men pengarna fastnar i USA och Europa.
Pengarna finns – men inte där klimatet behöver dem


Mest läst i kategorin
“Utvecklingsländer har sagt att de behöver 1 biljon dollar. De rika länderna har svarat: Kanske, men det kommer inte från våra budgetar”. Det säger Avinash Persaud, rådgivare vid Inter-American Development Bank, i Bloomberg-podden Zero.
Det hela handlar om den stora flaskhalsen i klimatfinansieringen: Pengarna rinner inte dit de behövs som mest.
Trots att två tredjedelar av världens investeringar i grön energi 2024 gick till ren teknik, gick bara en liten del till utvecklingsländer.
Och det är ett problem, eftersom dessa länder står inför allt större energibehov.
Billigt kapital i norr – dyrt i söder
Det är här “kostnaden för kapital” kommer in – alltså hur dyrt det är att låna pengar. I rika länder kan stater låna pengar till några procent i ränta. Men i länder som Sydafrika eller Brasilien kan räntan ligga på 12–13 procent, säger Persaud.
Under ett klimatmöte satt Avinash Persaud bredvid förhandlare från Sydafrika och Brasilien, när en europeisk kollega plötsligt utbrast: “Finansieringen är inget problem”. Persaud blev paff – hur kunde han säga så?
Han tog upp mobilen och googlade.
Den europeiska förhandlarens hemland hade nyligen lånat pengar till 3 procents ränta. Sydafrika? 12,5 procent. Brasilien? 13. Då trillade polletten ner.
“Finansieringen är inget problem” – nej, inte för dig. Men för resten av världen är det just där skon klämmer.
“Vi pratar om helt olika verkligheter”, säger Persaud.
Senaste nytt
Förnybart fastnar i valutafällan
Just förnybar energi drabbas extra hårt av dyra lån. Sol- och vindkraft kräver nämligen stora investeringar i början – och då spelar räntan stor roll. I många utvecklingsländer är det dock inte bara höga räntor som sätter käppar i hjulen.
Det handlar också om valutor.
När man bygger ett solkraftverk i Brasilien sker finansieringen ofta i dollar. Men intäkterna – de kommer i lokal valuta. Det skapar en valutakrock som gör investerare nervösa.
“Fossila investeringar görs ofta i dollar, eftersom det du investerar i prissätts i dollar och kan handlas i dollar. Men när jag köper ett solkraftverk i Brasilien tjänar jag inga dollar”, förklarar Persaud.
Läs även: Krisen som fördjupas i upprustningens skugga. Dagens PS
Riskerna skrämmer bort kapital
Att utvecklingsländer har högre räntor beror inte bara på deras egna ekonomier, utan på hur det globala finansiella systemet fungerar. När det blir oroligt i världen – till exempel vid krig eller kris – flyr investerare till “säkra tillgångar”. Och de finns oftast i USA och Europa.
Det gör att valutor i utvecklingsländer svänger kraftigt vilket i sin tur skrämmer bort investerare ännu mer.
“Internationella investerare ser den där volatiliteten och känner att de inte kan hantera den osäkerheten”, säger Persaud.
Lösningen: Gör klimatprojekt säkra
För att investeringar i grön energi ska nå utvecklingsländer – där de behövs mest – måste vi bygga en bro mellan billigt kapital i norr och kapitalbrist i söder, säger Persaud.
Det handlar om att få bort de största riskerna som idag blockerar flödet.
En av lösningarna, enligt Persaud, är att använda multilaterala utvecklingsbanker – som Världsbanken – som en slags ekonomisk fallskärm. Eftersom de har toppbetyg i kreditvärdighet kan de kliva in och stötta gröna projekt i turbulenta tider.
Det minskar risken för investerarna, särskilt när det gäller valutor, och gör att fler vågar satsa även när det blåser snålt i världsekonomin.
Om världen menar allvar med att ställa om, måste vi börja där det skaver mest – i hur pengarna faktiskt rör sig, säger Persaud.
Läs också: USA lämnade miljöbomb under isen – Grönlands giftiga arv. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.