Släppa ut kemikalier i havet? Spruta in saltvatten i moln? Injicera reflekterande partiklar i himlen? Nu tar forskare till oväntade tekniker för att kyla ner planeten.
Oväntade tekniken som ska kyla ner jorden
Mest läst i kategorin
I takt med att planeten värms upp har forskare börjat tänka utanför boxen.
Många av projekten som nu testas har tidigare varit tabu och stoppats av myndigheter som tyckt att det känns obehagligt att manipulera miljön.
Nu har vindarna däremot vänt, och forskare får både offentliga medel och privata investeringar för att kunna testa metoderna utomhus.
Saltlösning i himlen
Ett av projekten sker just nu, ombord på ett skepp utanför Australiens nordöstra kust.
Där använder sig forskarna av högtrycksmaskiner för att släppa ut en saltlösning rakt upp i luften i ett försök att göra molnen över havet ljusare.
Man hoppas att större och ljusare moln ska reflektera bort solljuset från jorden, skugga havsytan och på så sätt kyla ner vattnet kring Stora Barriärrevet – där det just nu sker en massiv korallblekning.
Vätskelösning i havet
Senare i sommar ska forskare i Massachusetts hälla ut dygt 23 000 liter natriumhydroxid i havet.
Man hoppas att detta ska fungera som en enorm Tums – en tablett mot halsbränna – och minska vattnets surhet samt öka dess förmåga att lagra koldioxid.
“När du har halsbränna tar du en Tums som löser upp sig och gör vätskan i magen mindre sur. På liknande sätt tillför vi detta alkaliska material till havsvattnet, och det låter havet ta upp mer koldioxid utan att framkalla ytterligare försurning av havet. Av allt vi har sett hittills är det miljömässigt säkert”, säger forskningsledaren Adam Subhas till The Wall Street Journal.
Vad innebär detta för klimatet?
Det är fortfarande för tidigt att säga vad dessa ovanliga projekt kan göra för klimatet.
Enligt forskarna har de dock potential att, åtminstone tillfälligt, sänka globala temperaturer.
Men trots lovande resultat från tidigare tester är både forskare och politiker försiktiga. De betonar att dessa tekniker inte på något sätt ska ersätta andra, nödvändiga åtgärder för minskade utsläpp.
Istället ska de fungera som en kompletterande lösning i väntan på mer hållbara energikällor.
“Det blir lätt en ursäkt för att vi inte ska göra allt det vi redan kan göra för klimatet, och som vi vet fungerar”, säger Dan Jørgensen, Danmarks minister för global klimatpolitik.
“När vi börjar ingripa i naturen riskerar vi att det också får många negativa konsekvenser som vi inte kan kontrollera och som vi inte kan förutse. Det är nödvändigt att ingripa, men vi måste vara extremt försiktiga när vi gör det”.
Läs också:
Tekniken som kan rädda världens korallrev. Dagens PS
Forskning: Snart kan du dricka avloppsvatten. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.