Det är ingen hemlighet att plastföroreningar utgör ett allvarligt globalt problem, med enorma mängder plast som hamnar i haven och skadar marint liv. Problemet växer snabbt och påverkar både djur och människor negativt, men nu kan forskare ha hittat en lösning.
Nya metoden för att bryta ner plast
Mest läst i kategorin
Trots att detta har varit ett etablerat problem i många år nu, blir läget bara värre och värre. Just det visar den nyligen publicerade och oroväckande rapporten från FN och UNESCO.
Siffrorna skvallrar om en dyster framtid med 450 miljoner ton plast som tillverkas per år. En mängd som förväntas dubbleras till 2045 och tredubblas till 2060.
Nedbrytande svampar
Trots de mörka siffrorna kan vi nu känna en gnutta hopp, när marinaforskare från Royal Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ), har identifierat svamparter som kan bryta ner den plast som hamnar i havet.
Forskarna bakom studien har upptäckt att denna typ av svamp kan bryta ner polyeten, som utgör den vanligaste typ av plast som lever i havet, men enbart efter att skräpet har utsatts för UV-strålning. Nedbrytningen sker inte i raketfart, med knappt 0,05 procent per dag.
Däremot är denna siffra betydligt högre än om plasten enbart skulle brytas ned av UV-strålning.
“Det var redan känt att UV-ljus bryter ner plast mekaniskt, men våra resultat visar att det också underlättar den biologiska nedbrytningen av plast som utförs av marina svampar”, säger Annika Vaksmaa, huvudförfattare för studien hos NIOZ.
Hittills har fyra olika svamparter med denna förmåga identifierats, men forskarna är hoppfulla om att i framtiden finna ännu fler.
Läs även:
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.