Regeringen vill snabba på utbyggnaden av ny kärnkraft i Sverige. Ändå talar mycket för att det kan ta flera år innan något händer.
Långsamt för svensk kärnkraft – kan dröja till efter valet


Mest läst i kategorin
Planerna har presenterats och lagförslag lagts fram. Men vägen från politiskt besked till faktisk byggstart kantas av både byråkratiska och ekonomiska hinder.
Och medan regeringen talar om framtidssäkring, pekar flera faktorer på att tempot kan bli betydligt långsammare än väntat.
Statligt lån ska möjliggöra nya reaktorer
Regeringen har tillsammans med Sverigedemokraterna, presenterat ett lagförslag som ska bana väg för ny kärnkraft i Sverige. Staten föreslås låna pengar som i sin tur lånas vidare till de aktörer som vill bygga nya reaktorer.
Stödet omfattar motsvarande fyra storskaliga reaktorer och är utformat för att hålla nere finansieringskostnaderna genom statlig medverkan.
Enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) ingår även en modell för att dela både risk och vinst mellan staten och bolagen.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) betonade kärnkraftens betydelse för framtidens energisystem:
“För att framtidssäkra behöver Sverige säkra baskraft. Det är här kärnkraft kommer in som fossilfri och planerbar baskraft”, säger hon enligt SVT.
Men trots regeringens ambition att säkra elförsörjningen för framtiden, är det långt ifrån säkert att bygget kan börja inom en snar framtid.
Senaste nytt
EU kan bli bromskloss för kärnkraft
Enligt Aktuell Hållbarhet är det EU:s statsstödsregler som kan orsaka störst förseningar. Stödet måste nämligen godkännas av EU-kommissionen, vilket är en process som ofta tar lång tid.
“Vi kan inte förutsäga vare sig utgången eller hur lång tid processen tar”, säger Luuk de Klein, talesperson på EU-kommissionens medietjänst.
Tidigare ärenden visar att det kan handla om mer än två års väntan. I ett fall i Tjeckien tog det över 24 månader från anmälan till beslut. Med riksdagsval om bara 1,5 år finns också en risk att hela frågan skjuts upp till nästa regering.
Missa inte: Ge ditt leende ett lyft – vitare tänder hemma på ett skonsamt sätt. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Flera steg kvar – och politisk oenighet
Redan i augusti kan dock företag börja ansöka om det statliga stöd som regeringen föreslår för investeringar i ny kärnkraft.
Men innan något blir verklighet krävs flera steg: ansökan, förhandling, EU-prövning – och först därefter ett formellt beslut. Regeringen hoppas kunna förbereda processen så att den går snabbt, men just EU-granskningen ligger utanför Sveriges kontroll.
”Regeringskansliet har redan inlett en dialog med kommissionen för att skapa förutsättningar för en så snabb statsstödsprövning som möjligt av framtida projekt”, skriver Victoria Ericsson, pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
Men oppositionen har uttryckt skarp kritik mot regeringens förslag.
Centerpartiet talar om en “springnota”, Miljöpartiet anklagar regeringen för att vilseleda om kostnaderna och Vänsterpartiet menar att man försöker “sälja grisen i säcken”.
Läs också: Bostadsrättsföreningen krav: 89 miljoner från Oscar Properties. Dagens PS
Kostnaderna för ny kärnkraft ifrågasätts
Utöver EU-processen och det politiska motståndet höjs allt fler röster kring kostnaderna för ny kärnkraft.
Flera rapporter har pekat på att satsningen kan bli långt dyrare än andra energialternativ.
Forskare vid Blekinge Tekniska Högskola uppskattar att kärnkraftsplanen kan bli upp till 1 070 miljarder kronor dyrare än motsvarande satsningar på förnybar energi – och totalt uppgå till 5 000 miljarder kronor fram till år 2100.
Från energibranschen kommer även kritik mot själva affärsmodellen.
“Ny kärnkraft är i dag fruktansvärt dyrt, framför allt sett till själva elproduktionen, men också i att elnätsutbyggnaden måste anpassas till en ny verklighet”, säger Per Langer, vd för Polar Energy.
“Med dagens sätt att bygga är den inte konkurrenskraftig”.
Han menar att det i slutändan är hushållen som får betala: “Det är hushållen som får stå för notan”.
Langer efterlyser ett öppnare sinne hos regeringen och pekar på alternativ som vindkraft, batterilagring och vätgasproduktion.
“Regeringen borde därför tänka om i frågan kring det svenska energisystemet och gå tillbaka till ritbordet”.
Läs även: Ny kärnkraft alldeles för dyr – “inte konkurrenskraftig”. Dagens PS
Läs även: Kina kopierar solen: Stora framsteg för ny kärnkraft. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.