Dagens PS

Klimatkompensera med Max – skapa hunger i Uganda

Max
En av hamburgerkedjan Max restauranger i Stockholm. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 maj 2024Publicerad: 04 maj 2024

De framhåller sig som den mest hållbara restaurangkedjan 14 år i rad, men en granskning av Aftonbladet visar att Max klimatkompensation leder till hunger i Uganda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många svenska barn har klyschigt nog fått höra att de ska äta upp ordentligt, och tänka på att det finns människor i andra länder som inte har tillräckligt på tallriken.

Men få har nog reflekterat över att sakerna kan höra ihop mer än som en liknelse – att du käkar hamburgare här i Sverige leder väl inte till att barn i Afrika inte får äta?

Men jo, så ligger det till.

Aftonbladet avslöjar i ett stort reportage hur hamburgerkedjan Max satsning på klimatkompensation med planterade träd i Afrika fått oönskade effekter för afrikanerna. Som att de inte har någon mat.

Skulle lära konkurrenterna hållbarhet

Projektet “Trees for Global Benefits” där Max är största kund har pågått sedan 2003, och brukar framhållas som en lyckad satsning på hur man jobbar grönt. Max räknar ut sina utsläpp och kompenserar dem genom att plantera träd i Afrika. I fjol rapporterade Dagens PS om hur Max erbjöd sig att låna ut sin hållbarhetschef till konkurrenterna, för att förstås visa var skåpet ska stå.

Aftonbladet får ett tips om en rapport från november 2022, inför klimatmötet COP27, som heter “En fallstudie om hur klimatkompensation misslyckas” som handlar om just det projekt Max har satsat på.

“De borde plantera träd i Sverige. Det här är klimat­kolonialism”, säger rapportens författare, en av Ugandas mest etablerade miljövetare, David Kureeba.

Bland övriga kunder som köpt “kolkrediter” i projektet finns svenska kommuner, fackförbund, banker och andra företag.

ANNONS

Tidningen åker ned till Uganda för att undersöka projektet på plats och finner en verklighet som inte stämmer överens med de fina budskapen om hållbarhet. De bönder som övertygats att plantera träd har i vissa fall fått betalt med några tusenlappar i svenska kronor, i andra fall har de inte fått betalt alls.

“Det kommer mer pengar, snart”, får bönderna höra av organisationen Ecotrust som driver trädplanteringen.

“Ecotrust vill bara driva upp så många träd som möjligt. De hetsar oss: plantera mer!”, säger ugandiern Jorum Basiina, 59, till Aftonbladet.

ANNONS

Senaste nytt

“Var är maten?”

Men det största problemet är att de inte har mat på bordet längre. Fenomenet som tidningen sprungit på kallas av forskarna för “grön svält”, när tidigare jordbruksmark ersatts av annan växtlighet.

De desperata bönder som nu huggit ned de planterade träden igen för att kunna plantera mat hotas med stämning för avtalsbrott.

“Var är maten? Se dig omkring, var finns den?”, säger Jorum Basiina till Aftonbladet.

Om tidningens reporter och fotograf hade hjärta att berätta för henne att maten finns i Sverige och anledningen till att de svälter är att hamburgerkedjan Max ska kunna ha en grön image framgår inte av det utmärkta reportaget.

“Vi tar mycket allvarligt på dessa påståenden och kommer säkerställa att Zeromission, som sålt kolkrediterna till oss, följer upp dessa snarast”, säger Max hållbarhetschef Kaj Török till Aftonbladet.

ANNONS

Läs även: Max kaxiga drag: Låna ut chef till konkurrenter (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS