Stora satsningar på haven kan vara vår bästa, och kanske enda, chans att nå de mer ambitiösa målen i kampen mot klimatkrisen.
Politikerna blundar – havet kan rädda klimatet
Mest läst i kategorin
Långt viktigare än flygplansresor, vindkraftverk och utsläppsrätter är haven – vattenmassorna som täcker 70 procent av vår blåa planet. Trots det får haven mycket liten uppmärksamhet i just klimatsammanhang.
Att prata om klimatkrisen och vägen framåt utan att prata om haven som en avgörande pusselbit är oseriöst – vi missar vår kanske bästa och lättaste möjlighet att klara 1,5-gradersmålet.
Haven världens största kolsänka
Haven är världens största kolsänka och en viktig faktor för att bromsa global uppvärmning, men marina frågor hamnar ofta i skymundan vid FN:s klimattoppmöten.
Även om COP29 i Baku inte förväntas leda till några stora genombrott, börjar lösningar kopplade till haven få större uppmärksamhet, rapporterar Bloomberg.
Vid COP26 instiftades dialogen om hav och klimat, ett årligt möte där marina frågor diskuteras inför klimatkonferensen.
Läs även: Storbankernas nya prioritet: Rädda ekosystemen. Realtid
I år presenterades rapporten från dialogen på öppningsdagen av COP29, med fokus på behovet av hållbar finansiering och kapacitetsuppbyggnad för att maximera potentialen hos lösningar som blå koldioxidupptag, förnybar havsenergi och avancerad havsteknik.
Hoppfulla diskussioner om marina lösningar
Trots att havsfrågor inte finns på den officiella dagordningen diskuteras de dagligen vid COP29 i Ocean Pavilion, en sidoevent med paneler om allt från marin koldioxiduppfångning till hållbar finansiering för havsrelaterade initiativ.
En rapport från 2023, beställd av High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy, visar att åtgärder som att avsluta produktionen av olja och gas till havs, bygga ut vindkraft till havs, avkarbonisera sjöfarten och återställa marina ekosystem – kan bidra till att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader, i linje med Parisavtalets mest ambitiösa mål.
Havet får för lite utrymme
COP29 har kallats för “finansierings-COP” med målet att enas om ökad klimatfinansiering för utvecklingsländer. Den här gången handlar det om pengar.
Ändå är det osannolikt att slutliga avtal kommer att nämna finansiering för havsrelaterade lösningar. I stället riktar sig aktivister mot ländernas nationellt fastställda bidrag (NDC) under Parisavtalet, som vart femte år beskriver mål för minskning av växthusgaser och de åtgärder som krävs för att nå dem.
Bara 14 procent av NDC:s inkluderar förnybar energi, trots att exempelvis vindkraft till havs anses vara en av de mest effektiva lösningarna. Fokus ligger oftare på naturbaserade lösningar som våtmarksbevarande, vilket hjälper till att binda koldioxid och skydda kuster mot stormar.
Havsåtgärder behöver dock mer finansiering, oavsett resultatet av COP29. Det finns inte tid att vänta tio år på att havet erkänns som en klimatlösning, menar experter, som understryker behovet av omedelbara insatser för att möta klimatutmaningarna.
Läs mer: Europas förnekelse förvärrar energikrisen. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.