Vad har en plötslig och världsomfattande klimatförändring 1831 och ett vulkanutbrott i Stilla havet gemensamt? Forskare tror sig ha hittat ett gammalt men viktigt samband.
Forskarna har hittat vulkanutbrott som kylde ner världen 1831
Mest läst i kategorin
En osynlig aktör påverkade klimatet dramatiskt för nästan två sekel sedan. Vulkanforskare är förbryllade, då det tyder på spår av ett stort vulkanutbrott – men som av någon anledning aldrig dokumenterades.
Nu pekar nya fynd på ett dolt svar i Stilla havets hjärta.
Året var 1831 och världen skakades av klimatförändringar – men vi vet inte säkert varför. Forskare har länge misstänkt en massiv vulkanisk explosion som orsak till de ovanliga väderfenomenen, men exakt var och hur den skedde har varit höljt i dunkel.
Ett förlorat vulkanutbrott kan vara hittat
Nya bevis pekar nu mot Simushir, en avlägsen ögrupp i nordvästra Stilla havet, rapporterar CNN.
Satellitbilder och geokemiska analyser från moderna expeditioner har avslöjat spår av ett gigantiskt utbrott som skulle kunna förklara de globala effekterna.
Trots detta är pusslet långt ifrån färdiglagt.
”Detta utbrott hade globala klimatpåverkan men tillskrevs felaktigt en tropisk vulkan under lång tid”, säger Dr. Stefan Brönnimann, ansvarig för klimatologi vid Berns universitet i Schweiz. ”Forskningen visar nu att utbrottet ägde rum vid Kurilerna, inte i tropikerna”, tillägger Brönnimann, som inte var delaktig i studien, rapporterar CNN.
Läs mer: Ekologiska produkter fulla av plast. Realtid
Spåren leder mot Stilla havets djup
Simushir, en del av Rysslands Kuriler, är känd för sin vulkaniska aktivitet. Men just detta vulkanutbrott, som uppskattas ha släppt ut enorma mängder aska och gas i atmosfären, verkar ha undgått samtidens ögon.
Den exakta anledningen till dess osynlighet i historiska källor är fortfarande oklart, men forskarna spekulerar i att dess avlägsna plats och dåtidens bristande kommunikation kan ha bidragit.
Ett stort problem kvarstår dock: ingen vet exakt hur kraftfull explosionen var, eller vilka konsekvenser den hade för den lokala miljön och befolkningen.
Efter vulkanutbrottet 1831 uppstod kallare och torrare förhållanden på norra halvklotet. Rapporter om utbredd hunger och svårigheter följde snabbt, då svält svepte över Indien, Japan och Europa och drabbade miljontals människor.
”Det verkar troligt att vulkaniskt orsakad klimatavkylning ledde till skördebortfall och svält”, säger en av forskarna från universitetet St Andrews i Scottland. ”En viktig del av pågående forskning är att förstå i vilken utsträckning dessa svälter orsakades av klimatavkylningen, eller av andra socio-politiska faktorer.”
Vad innebär upptäckten för dagens forskning?
Fyndet är ett viktigt steg mot att förstå jordens vulkanutbrott och deras påverkan på klimatet. För forskarna öppnar det också dörren till att upptäcka andra händelser som format vår planet.
Den mystiska explosionen i Simushir är en påminnelse om jordens hemligheter, och hur mycket vi fortfarande har kvar att lära oss om vår egen historia. Frågan kvarstår: vilka fler osynliga aktörer väntar på att bli avslöjade?
Läs även: Mjuk bomull hårt miljöproblem. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.