Den stora krisen för det “flytande guldet” olivoljan må inte vara över – men det har lugnat ned sig. Spaniens största producent Deoleo flaggar för halverade priser jämfört med toppen för det “flytande guldet”.
"Flytande guldet" kan halveras i pris enligt experter
Mest läst i kategorin
Dagens PS har tidigare rapporterat om krissituationen för olivoljeproducenter kring Medelhavet efter de senaste årens extremväder och torka. Prisrusningen på olivolja fick branschen att skaka, med fusk och ökad kriminalitet som några av effekterna.
Bättre skördar väntas
En betydligt bättre skörd väntas dock under 2024-2025 i områden som Tunisien, Spanien och Grekland, vilket fått marknaden och priserna att kyla ned sig något.
“Även om det har funnits steg mot förbättring, skulle det inte vara helt korrekt att säga att krisen är över”, säger Miguel Ángel Guzmán, försäljningschef på Deoleo, till CNBC.
“Utsikterna är dock positiva för de kommande månaderna, eftersom marknaden förväntas börja stabiliseras och normaliteten förväntas gradvis återställas i takt med att den nya skörden fortskrider och utbudet öka”, säger Guzmán till CNBC.
Priserna på olivolja med “extra virgin”-kvalitet kostade i början av november 6 euro per kilo i Spanien, som står för 40 procent av världsproduktionen. Det innebär ett prisfall på 19 procent på månadsbasis, och ned 35 procent sedan toppen i januari 2024.
Nedåtgående trend hela 2025?
Prisfallet förväntas fortsätta, särskilt under november-januari om väder och skördar är stabila. Deoleo väntar sig en halvering av priserna från toppen – minst.
“Indikationer tyder på att om allt utvecklas normalt, särskilt om regn fortsätter att gynna produktionen, kan vi se en nedåtgående trend i priserna under hela 2025”, säger Guzmán till CNBC.
Läs även: “Flytande guld” – därför är rusande priser på olivolja skäl till oro (Dagens PS)
Läs även: Perfekt storm för olivoljan: “Allt har gått fel” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.