Medan andra EU-ledare börjar kompromissa med sina gröna åtgärder för att hantera protester, fortsätter Finland och Danmark att sträva efter negativa utsläpp.
Finland och Danmark håller klimatkurs – trots motstånd
Mest läst i kategorin
Danmark, Finland och Panama tog under förra året ett större kliv mot en grönare framtid när de beslutade sig för att nå negativa utsläpp.
För att ge naturen en skjuts på vägen ska de alltså avlägsna mer koldioxid från atmosfären än de släpper ut.
Den nordiska klimatkampen möter dock motstånd i form av en växande “greenlash”.
Greenlash och politiskt motstånd
De nordiska ländernas mål är inte bara att sluta bidra till klimatkrisen, utan att aktivt hjälpa till att bromsa den globala uppvärmningen.
Detta sker samtidigt som Europa står inför en ökande greenlash: en motreaktion mot klimat-och miljöåtgärder som har växt både hos allmänheten och på politisk nivå, något The Guardian skriver om.
Denna motreaktion har lett till att ledare i EU har börjat kompromissa med sina gröna åtgärder för att hantera protester och politiskt tryck.
Protester
I Europa har frustrerade lantbrukare protesterat mot EU:s miljöregler som de menar slår hårdare mot dem än mot industrin.
Dessutom har nationalistiska och högerextrema partier blivit mer högljudda kritiker av grön politik, samtidigt som deras popularitet ökar i flera länder – särskilt inför det kommande EU-valet.
I USA har klimatpolitiken också blivit en politisk stridsfråga.
Tidigare president Donald Trump har kritiserat klimatåtgärder och bland annat dragit tillbaka USA från Parisavtalet samt uttryckt sitt stöd för att utöka oljeproduktionen.
Klimatsatsning under press
Europas klimatpolitik står alltså inför utmaningar, när motståndet mot en grön omställning leder till omprövningar av både klimatmål och politik världen över.
Trots detta fortsätter både Finland och Danmark med sina klimatmål.
Finland har ett av världens mest ambitiösa klimatmål i lag och siktar på att bli koldioxidneutralt till 2035 och uppnå negativa utsläpp till 2040.
Danmark har liknande mål, med netto-noll till 2045 och negativa utsläpp till 2050.
“För oss, behövs negativa utsläpp. Vi kan inte uppfylla våra långsiktiga klimatåtaganden utan dem”, säger Danmarks klimatminister Lars Aagaard till CNBC.
“Vi kan inte vänta.”
Läs också:
Europa värms upp snabbare än andra kontinenter. Dagens PS
Världens korallrev hotas av massblekning. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.