Vattentillgångarna runt om i världen blir allt färre. Något som drabbar mängder av människor och områden varje dag. Här är regionen som har det extra kämpigt.
Alla förlorar i kriget om vatten
Mest läst i kategorin
När du tänker på spänningarna mellan grannländerna USA och Mexiko är det möjligen flera faktorer som dyker upp. Men just vatten kanske inte står högt upp på listan? Det borde det.
Länderna befinner sig just nu i ett fullskaligt vattenkrig, där båda nationerna förlorar.
Sedan 1944 har länderna ett omstritt avtal. Detta förklarar hur USA ska ge vatten till Mexiko varje från deras Colorado-flod, och hur Mexiko ska ge USA vatten från deras Rio Grande, förklarar CNN.
Men efter stigande temperaturer och minskande nederbörd har Mexiko halkat efter i deras del av överenskommelsen – något som USA har svårt att acceptera.
Ökade spänningar
Klimatförändringarna förvärrar vattenbristen i USA och Mexiko, vilket leder till ökade spänningar mellan de två nationerna. Med stigande temperaturer och långvariga torkperioder blir tillgången till vatten en alltmer kritisk fråga, särskilt i gränsområdena.
Båda länderna anklagar varandra för att inte uppfylla sina åtaganden enligt 1944 års fördrag.
Mexikanska jordbrukare har protesterat mot att deras egna vattenleveranser minskas för att uppfylla amerikanska krav, medan amerikanska städer och jordbrukare kräver att Mexiko levererar den avtalade mängden vatten. Något som enligt amerikanska jordbrukare har lett till att många odlingsindustrier är i farozonen, om inte redan utdöda.
Senaste nytt
Ligger många år efter
Mexiko ligger långt efter sina åtaganden, sade Maria Elena Giner, USA kommissionär för International Boundary and Water Commission, den binationella organisationen som övervakar avtalet.
“Vi har bara fått ungefär ett års vatten och vi är redan inne på vårt fjärde år”, berättar hon för CNN.
Å andra sidan försvarar Mexiko deras försening av leveransen.
“Det har inte fallit en droppe regn på över åtta månader”, berättar Salvador Alcántar, kongressledamot i Chihuahua, Mexiko.
“Klimatförändringarna är här för att stanna, och vi måste lära oss att anpassa oss, förklarar han. Vidare berättar han att flod- och grundvattentillgångar minskar snabbt och att bönderna har lidit under lång tid.
Om det inte finns vatten, vad kan vi realistiskt sett förväntas bidra med? Ingen kan tvingas att ge bort det de inte har”, säger Alcántar.
Fred?
Den pågående vattenkrisen mellan USA och Mexiko är ett tydligt exempel på hur klimatförändringar kan förvärra redan befintliga konflikter.
Det är avgörande att båda länderna samarbetar för att hitta lösningar som gynnar båda sidor och säkerställer att vatten, en livsnödvändig resurs, delas rättvist och hållbart.
Se även:
Japan vill expandera kärnkraftverk – trots oro. Dagens PS
Stora pengar i klimatpolitiken – men inte utan risker. Dagens PS
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.