Dagens PS

Kinesiska ungdomar får betalt för att stanna hemma

I Kina växer fenomenet att ungdomar får betalt av sina familjer för att stanna hemma i stället för att kämpa med studier och jobb
I Kina växer fenomenet att ungdomar får betalt av sina familjer för att stanna hemma i stället för att kämpa med studier och jobb. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 juli 2023Publicerad: 27 juli 2023

I Kina betalas allt fler ungdomar av sina familjer för att de ska stanna hemma och hjälpa till i hemmet i stället för att studera eller arbeta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Litsky Li var utmattad av trycket att försöka lyckas som fotograf och accepterade ett bättre erbjudande, sluta jobba och få betalt för att stanna hemma, det rapporterar CNN.

Rejäl medelklassinkomst

Litsky Li har en gymnasieexamen. Nu ägnar hon dagarna åt att handla mat till familjen och ta hand om sin dementa mormor.

För det får hon av sin familj en månadslön på 6 000 yuan, cirka 8 727 kronor, vilket anses vara en rejäl medelklassinkomst i hennes område.

“Anledningen till att jag är hemma är för att jag inte kan stå ut med trycket av att gå i skolan eller arbeta. Jag vill inte tävla intensivt med mina kamrater. Så jag väljer att helt ‘ligga platt'”, säger Litsky Li till CNN.

Att “ligga platt” är en populär fras som syftar på att man flyr från ansträngning och traditionella familjevärderingar till förmån för ett enklare liv.

Hon tillägger att hon inte nödvändigtvis behöver ett högre betalt jobb eller ett bättre liv.

ANNONS

Senaste nytt

Söner och döttrar på heltid

Litsky Li är inte ensam, och fenomenet drivs inte bara på av missnöje.

ANNONS

Etiketten “söner och döttrar på heltid” dök först upp i slutet av förra året på Douban, ett populärt kinesisk socialt medium.

De flesta av de tiotusentals unga kineser som på sociala medier identifierar sig som en sådan säger att de dragit sig tillbaka hem på grund av att de helt enkelt inte kan få ett jobb.

Rekordhög ungdomsarbetslöshet

I Kinas urbana områden nådde arbetslösheten bland ungdomar mellan 16 och 24 år 21,3 procent i juni, vilket är rekordhögt.

Den höga ungdomsarbetslösheten är bara en av Kinas motvindar, svag inhemsk konsumtion, en kämpande fastighetsmarknad och den privata industrins tillbakagång försvagar Kinas återhämtning efter covid-19.

Problemet kan dock vara större än vad den officiella statistiken visar.

Om 16 miljoner unga som “ligger platt” hemma, eller förlitar sig på sina föräldrar och därför inte aktivt söker arbete, inkluderas, kan den verkliga arbetslösheten bland ungdomar ha varit så hög som 46,5 procent i mars.

Det skrev Zhang Dandan, docent vid Pekings universitet, förra veckan i en åsiktsartikel för nyhetsbyrån Caixin.

Tusentals inlägg på sociala medier

ANNONS

På Douban diskuterar cirka 4 000 medlemmar sitt “arbetsliv” i en grupp kallad Kommunikationscenter för barns heltidsarbete.

Fenomenet har spridit sig till andra sociala medieplattformar. På Kinas mest populära plattform för livsstil bland ungdomar, Xiaohongshu, finns nu över 40 000 inlägg med hashtaggen “söner och döttrar på heltid”.

Traumatiska upplevelser under pandemin

Litsky Lis familj stöttade henne i beslutet att hoppa av karriärjakten, hon säger att om man ser på dem som kallar sig Söner och döttrar på heltid från ett annat perspektiv är de inte annorlunda än de ungdomar som har ett jobb.

“De går till jobbet i städer och tjänar en månadslön på 3 000 till 4 000 yuan (4 360 till 5 816 kronor). Men de kan inte försörja sig alls. De äter fortfarande hemma hos sina föräldrar, bor hos dem eller låter dem betala för deras lägenheter eller bilar. Deras levnadskostnader betalas delvis av föräldrar”, säger hon till CNN.

Enligt sociologer har traumatiska upplevelser med Kinas strikta pandemiåtgärder bidragit till det höga antalet ungdomar som radikalt omprövar sina livsmål, och till att föräldrarna stödjer dem.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kinas ungdomsarbetslöshet är rekordhög Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]