Dagens PS

Kinesiska gruvföretag slår ut konkurrenter i väst

Bilden föreställer en gruva. Kinesiska företag dominerar utvinningen av värdefulla mineraler.
Gruvföretag i väst har svårt att vinna mot kinesiska jättar. (Bild: Unsplash)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 23 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

Det är kinesiska gruvföretag som dominerar marknaden för många värdefulla metaller och mineraler. Något som skapar allt större bekymmer i Nordamerika och Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s enda koboltgruva ligger i Idaho, i mellanvästern. Den har aldrig varit i drift. I samma veva som den skulle öppna sjönk priset på kobolt dramatiskt.

Orsaken var att det kinesiska gruvföretaget CMOC Group öppnade en ny stor fyndighet i Demokratiska republiken Kongo, skriver Reuters. Plötsligt fanns det oerhört mycket mer kobolt på marknaden.

Stora investeringar över hela linjen

Det här gäller inte bara kobolt. Många andra mineraler och metaller påverkas också. Ofta såna som är nödvändiga för försvarsindustrin eller den gröna omställningen.

“Kina står inte still och väntar in oss” säger Morgan Bazilian, chef för Payne Institute på Colorado School of Mines till Wall Street Journal. “De fortsätter att investera ovanpå sina redan enorma investeringar i alla led som finns kring värdefulla mineraler.”

ANNONS

Senaste nytt

Dominera gruvföretag och andra är målet

Nickel är ett måste för elektriska bilar. Och ett annat exempel på metaller där Kina vinner över alla konkurrenter. Fyra gruvor i Australien och en i Schweiz har tvingats slå igen. Kinesiska gruvföretag har storproduktion i Indonesien.

Enligt bedömare går den kinesiska strategin alltid ut på att nå marknadsdominans. Även om det innebär lägre priser. Det är en del av strategin.

Det är inte bara gruvföretag som är förskräckta över utvecklingen. Även på regeringsnivå i Nordamerika och Europa ökar oron. Om egna företag slås ut kan det skapa stora problem framöver.

ANNONS

Tullar och regleringar

I USA och EU har man infört strafftullar riktade mot kinesiska företag. Det kan vara något som blir aktuellt även för metaller och mineraler. Inte bara som ett skydd för den egna industrin. Även för att säkra att utvinningen gör med hållbar energi och under rimliga förhållanden. Så är inte fallet med de kinesiska företagen.

Läs också:

Global brist på koppar – behövs nya gruvor. Dagens PS

Mineraljakt i gruvor på havsbotten skapar konflikt. Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS