Dagens PS

Kinas strupgrepp – det tuffa svaret på tullarna

Kinas metaller effektivt vapen mot USA
Kina dominerar inom elbilar – och inom de sällsynta jordartsmetaller som behövs för dem. Nu kan Kina sätta åt USA rejält i handelskriget. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 apr. 2025Publicerad: 17 apr. 2025

USA slår till med extrema tullar – men Kina har annat att ta till. Så här vill Kina knäcka USA via exportkontroll av jordartsmetaller.

ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s handelskrig mot övriga världen i allmänhet och Kina i synnerhet fortsätter.

Samtidigt har Kina ett annat effektivt vapen att använda mot USA, påpekar BBC.

ANNONS

Det handlar om sällsynta jordartsmetaller. Där har Kina nu inför exportkontroll, vilket är ett hårt slag mot USA.

Det har, den här veckan, visat sig i att Donald Trump beordrat handelsdepartementet att komma fram till nya sätt att öka USA:s produktion av kritiska mineraler för att minska beroendet av import.

Kina ökar i tysthet kontrollen över Stilla havet. Dagens PS

Används brett och av alla

“Allt du kan slå på eller av körs troligen på sällsynta jordartsmetaller”, förklarar Thomas Kruemmer, direktör för Ginger International Trade and Investment, hos BBC.

Sällsynta jordartsmetaller är även avgörande för medicinsk teknik inom laserkirurgi och MRI-skanningar och centrala försvarsteknologier.

Internationella energiorganet IEA uppskattar att Kina i dag står för cirka 61 procent av produktionen av metallerna globalt och 92 procent av bearbetningen.

ANNONS

Den dominansen är ett resultat av decenniers strategiska politik och satsningar, konstaterar BBC.

Redan 1992 konstaterade den dåvarande kinesiske ledaren Deng Xiaoping att ”Mellanöstern har olja och Kina har sällsynta jordartsmetaller”.

“Lägg om kursen” – EU:s uppmaning till Kina. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Satsat på jordartsmetaller under tre decennier

”Från slutet av 1900-talet har Kina prioriterat utvecklingen av sina sällsynta jordartsgruvor och bearbetningsmöjligheter”, säger Gavin Harper, forskare i Birmingham.

”Det har gjort det möjlighet att utmanövrera konkurrenter och bygga närmast ett monopol över hela värdekedjan från gruvor till färdiga produkter”.

Nu använder Kina det övertaget mot USA. Tidigare i april lanserade Kina restriktioner för exporten av sju sällsynta jordartsmetaller, flera av dem avgörande för försvarssektorn.

Från 4 april krävs nu särskilda exportlicenser för att skicka sällsynta jordartsmetaller från Kina.

USA tar 70 procent från Kina

ANNONS

Situationen är allvarlig för USA, enligt CSIS, Center for Strategic and International Studies.

2020-2023 importerade USA 70 procent av sina sällsynta jordartsmetaller från Kina.

En annan CSIS-rapport noterar att försvarsteknik – inklusive F-35-jetplan, Tomahawk-missiler och Predators obemannade flyg – är helt beroende av dessa metaller.

“Påverkan på den amerikanska försvarsindustrin kommer att bli betydande”, säger Thomas Kruemmer.

Även annan produktion i USA påverkas allvarligt.

”Tillverkare möter potentiella brister och förseningar på grund av stoppade leveranser och begränsade lager”, säger Gavin Harper.

“Priserna för kritiska sällsynta jordartsmetaller väntas stiga, vilket ökar kostnaderna för komponenter i ett brett utbud av produkter, från smartphones till militär hårdvara”, tillägger han.

Ukraina och Grönland har jordartsmetaller

Det är också därför Trump är het på att få besked om USA kan producera mer av metallerna själva.

ANNONS

“Kritiska mineraler, inklusive sällsynta jordartsmetaller, är avgörande för nationell säkerhet och ekonomisk motståndskraft”, står det i presidentordern.

USA har i dag en gruva för sällsynta jordartsmetaller i drift men den saknar kapacitet att separera jordartsmetaller och skickar i dag sin malm till Kina för bearbetning.

Det fanns tidigare amerikanska företag som arbetade med metallerna och fram till 1980-talet var USA den största producenten inom sällsynta jordartsmetaller.

Men när Kina började sin satsning lämnade dessa företag marknaden. I dag står USA med skägget i brevlådan på det här området – och den som undrar varför Donald Trump är så angelägen om ett mineralavtal med Ukraina och att ockupera Grönland, med de åttonde största reserverna av metallerna, behöver inte fundera längre än så.

Varningen: Översvämmas av lågpris från Kina. Dagens PS

USA försöker isolera Kina: “Vill ha det vi har”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS