Kinas regering vill höja pensionsåldern för att möta den åldrande befolkningen och en framtida pensionskris – något som fått allmänheten att se rött.
Kinas pensionsplan väcker ilska: “Vad håller ni på med?”
Mest läst i kategorin
En snabbt åldrande befolkning och en pensionsfond som riskerar att sina utmanar det redan haltande landet.
För att hantera detta har regeringen föreslagit att höja pensionsåldern, som är en av de lägsta i världen.
För närvarande kan män i urbana områden gå i pension vid 60 års ålder och kvinnor vid 50 eller 55, beroende på yrke. Förslaget om att successivt höja dessa åldrar har redan mött starkt motstånd.
Ilska på sociala medier
Sedan förslaget presenterades har sociala medier exploderat av kritik.
På Weibo, Kinas motsvarighet till X, har hashtaggen ”advancing the reform of delaying retirement age” blivit ett av de mest trendande ämnena.
Användare uttrycker sin frustration över att behöva arbeta längre innan de kan börja ta ut sina pensioner.
”Försening av pensionsåldern betyder bara att vi inte kan få pension förrän mycket senare. Det garanterar inte att vi fortfarande har ett jobb fram till dess”, skriver en användare enligt CNN.
“Unga har svårt att hitta jobb, men äldre tillåts inte gå i pension. Vad håller ni på med? Hur vågar ni uppmuntra folk att skaffa tre barn?”, kommenterade en annan och syftade på regeringens planer att öka Kinas sinande befolkning.
En långvarig debatt
Diskussionen om att höja pensionsåldern är inte ny i Kina. Redan vid partiets plenum 2013 ansågs det nödvändigt att ”studera och formulera” en sådan policy.
Åtta år senare, mitt under pandemin, inkluderades policyn i nästa femårsplan, vilket innebär att förändringarna kan träda i kraft före 2025.
Oro över arbetslöshet
Förslaget har mötts med oro från yngre kineser som fruktar att de kommer ha svårare att hitta jobb om äldre arbetstagare stannar kvar längre på arbetsmarknaden.
Den redan höga ungdomsarbetslösheten har förvärrats av pandemin och regeringens hårda regleringar inom teknik- och fastighetssektorerna, vilket har lett till färre jobb för nyexaminerade.
Många äldre kineser har dessutom redan svårt att gå i pension vid den lagliga pensionsåldern. Istället tvingas flera ta service- eller städjobb för att överleva.
Ekonomiska och demografiska utmaningar
En rapport från Kinas sociala vetenskapsakademi från 2019 förutspår att landets statliga pensionsfond kommer att vara uttömd år 2035 på grund av en minskande arbetsstyrka.
År av strikta pandemirestriktioner har ytterligare belastat lokala regeringar, vilket gör pensionsunderskottet än mer akut.
Med en befolkning som har minskat de senaste två åren och en födelsetakt som är den lägsta sedan grundandet av kommunistkina 1949, står landet också inför stora demografiska utmaningar.
Trots att regeringen har lättat på barnbegränsningar och uppmuntrat familjer att skaffa fler barn, är kinesernas vilja att skaffa barn bland de lägsta i världen.
Läs mer:
Kinesiska gruvföretag slår ut konkurrenter i väst. Dagens PS
It-haveriet lamslog världen – men inte Kina. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.