Kinas ekonomiska svårigheter går djupare än fastighetsmarknaden – och exporten kommer inte att kunna rädda jätten på egen hand.
Kinas interna problem sänker ekonomin
Mest läst i kategorin
Redan i början av året låg Kina illa till.
Tillväxten är den lägsta på 30 år, födelsetalen fortsätter att sjunka och ungdomsarbetslösheten bekymrar. Nu är vi i juni, och om möjligt är situationen ännu värre, skriver Business Insider.
Som vi har skrivit om tidigare är den svaga fastighetsmarknaden och skuldberget för lokala myndigheter två orsaker. Men det finns fler problem – och de har rötter både i politiken och i samhällsutvecklingen.
Misstror marknaden
Enligt East Asia Forum skapar Kinas förflyttning mot mer högteknologisk industri ekonomiska problem i nuet. Den har fått regeringen att överge sitt tidigare stöd till fastighetsmarknaden. Det har sin tur påverkat andra branscher negativt.
Samtidigt har president Xi Jinping ett större fokus på säkerhetsfrågor än på ekonomin, och det kopplat med hans misstro mot marknadskrafternas roll, skapar också problem. Xi föredrar att stötta statliga företag framför privata initiativ.
Senaste nytt
Tullar hotar Kinas export
Förhoppningar att en stark export skulle kunna hjälpa landet ur krisen har kommit på skam. Inte minst för att kinesiska varor hotas av handelshinder och skyddstullar.
Konflikten mellan EU och Kina kring elfordon som vi nyligen skrev om är ett exempel.
Även om just den dispyten skulle sluta lyckligt för Kina lär den ta tid.
En annan viktig handelspartner – USA – höjde tullarna på vissa kinesiska varor så sent som i maj. Här kan Kina knappast hoppas på en Trump-seger till hösten, då en andra mandatperiod för republikanen kan bli än mer protektionistisk än den första.
Marknaden avvaktar
De tuffa tiderna för exportsektorn bidrar inte till att öka det interna självförtroendet i Kina. Konsumenter håller igen och företag avvaktar. Utländska analytiker är heller inte optimistiska inför snabba ingripanden från regeringen.
“Tvivel på att Beijing har en lösning för att få fart på ekonomin ökar – med all rätt”, skrev nyligen Vishnu Varathan, Chief economist of Asia excluding Japan på Mizuho Bank.
Läs också:
Kina når lägsta räntenivån på 22 år. Dagens PS
Xi Jinping kräver: “Mer lojalitet, mindre korruption”. Dagens PS
Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.
Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.