Utan att nämna några namn uppmanar Peking Washington att häva sina restriktioner. USA oroas i sin tur av nya hot: Vad kan AI-utvecklingen i Kina kan leda till?
Kinas förtäckta hot mot USA i Davos
Mest läst i kategorin
Kinas premiärminister Li Qiang sade vid World Economic Forum i Davos på tisdagen att “innovationer bör inte användas som ett sätt att begränsa eller innesluta andra länder”.
Mellan raderna hör vi fortsatt spänningarna mellan USA och Kina.
Han betonade även vikten av att öka samarbetet inom innovation för att bibehålla en sund konkurrens och maximera vitaliteten, skriver CNBC.
“Nämner inga namn”
Li påpekade också att vetenskapliga och teknologiska framsteg bör gynna mänskligheten som helhet. De bör alltså inte användas som medel för att begränsa andra länders utveckling.
Han efterlyste samtidigt “mer öppna åtgärder” men nämnde alltså inga specifika länder.
Under de senaste åren har Dagens PS återkommande rapporterat om konfliktens olika utspel. Det har rört sig om allt från det militära tonläget, till handelskonflikten och geopolitisk stress som påverkat börsen.
Att Kina även denna gång syftar på USA är tydligt.
Att Peking har uppmanat Washington att upphäva restriktioner för kinesiska företag som förhindrar dem från att köpa avancerad teknik från amerikanska företag framgår senare.
USA:s oro: Kinas AI-utveckling
De senaste två årens åtgärder från USA har fokuserat på att skära av Kina från högkvalitativa halvledare som används för artificiell intelligens, av oro för att tekniken stärker deras militära kapacitet.
Efter sitt tal diskuterade Li risker och möjligheter med generativ AI i en kort frågestund. Han betonade att människor måste kontrollera maskinerna istället för att låta maskinerna kontrollera oss och kräver en universell “röd linje i AI-utvecklingen” utan att specificera detaljer.
Li betonar att AI inte bara bör gynna en liten grupp människor, utan att intressen för utvecklingsländer bör prioriteras.
Uppmanar till globalt samarbete
Premiärministern framställde Kina som en anhängare av multilateralism och uppmanade till ytterligare globalt samarbete.
Han betonade att Kina kommer att vidta åtgärder för att hantera oro över dataflödet över internationella gränser och möjligheten att likvärdigt delta i offentlig upphandling.
Kinas engagemang för öppenhet och skapande av gynnsamma förhållanden för världen att dela Kinas möjligheter betonas.
Att USA arbetar emot Kinas framsteg har Dagens PS rapporterat om tidigare. I december ifjol införde USA nya regler för att rikta sanktioner mot den kinesiska elbils-marknaden.
Trots de namnlösa efterlysningarna kan vi utgå från att spänningarna kommer fortsätter skava.
Den kinesiska ekonomin
Li berättade att den kinesiska ekonomin växte med cirka 5,2 procent under 2023. Han underströk att Kina har fokuserat på att stärka interna drivkrafter för ekonomisk utveckling och undvikit massiva stimulansåtgärder för att undvika långsiktiga risker.
Kinas president Xi Jinping närvarar inte i Davos i år. Hans amerikanska motsvarighet Joe Biden har heller inte deltagit i evenemanget sedan han tillträdde som president.
Läs även:
Därför flyr fler kineser till USA
Kinesisk miljardär retar upp USA-politiker
Så ska USA stoppa Kinas elbils-dominans – avslöjar restriktioner
Toppekonom: Hotet ökar mot Kinas ekonomi