Dagens PS

Kina vägrar gå med på tyska krav

Olaf Scholz ställer krav på Kina om handel på rättvisa villkor
Olaf Scholz besöker Boschs fabrik i sydvästra Kina under sitt besök. Budskapet till Kina från Scholz är att man vill ha mer handel – om den sker på lika villkor. (Foto: Huang Wei/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Kinas diktator Xi Jinping tillbakavisar de krav tyske förbundskanslern Olaf Scholz riktat mot Kina under sitt pågående besök.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Relationen mellan Tyskland och Kina är spänd – likväl som den mellan Kina och USA och Kinas relation till EU i sin helhet.

Det handlar om att man på båda sidor hotar med nya hinder för den handel som idag omsluter hundratals miljarder dollar.

Vill Kina ska minska

Under sitt besök i Kina har Tysklands kansler Olaf Scholz lyft frågan om den kinesiska produktionen och exporten.

Scholz vill att Kina ska dra ner på sin produktion inom vissa sektorer och att all konkurrens globalt ska ske på lika villkor.

Allt tyder nu på att Kinas diktator Xi Jinping vägrar lyssna på de krav västländerna  reser.

När det gäller exporten förklarade Xi Jinping för Scholz att den kinesiska exporten av ren teknik – läs solpaneler och elbilar – hjälpt världen att tackla inflationen.

ANNONS

Senaste nytt

”Kina ger stort bidrag”

“Kinas export av elfordon, litiumbatterier och solenergiprodukter har berikat leveranserna till den globala marknaden och lättat inflationstrycket, samt gjort ett stort bidrag till globala ansträngningar för att tackla klimatförändringar och grön omställning”, sade Xi till Scholz, enligt Kinas statliga television.

ANNONS

Xi sade även att Kina och Tyskland bör se på frågan “objektivt” och ta itu med den ur ett marknadsperspektiv. Han varnar också för protektionism, rapporterar Bloomberg.

Störst handel

Kina är Tysklands viktigaste handelspartner och besöket nu Scholz andra som kansler.

Under de fyra dagar han besöker Kina har Scholz även fört samtal med Kinas premiärminister Li Qiang.

Scholz har framfört att tyska företag vill öka sina investeringar i Kina men att det behövs bättre och mer jämlika villkor.

“Med detta menar vi lika marknadstillträde och rättvisa konkurrensvillkor, skydd av immateriella rättigheter och ett tillförlitligt rättssystem”, sade han till sin kinesiska motsvarighet.

“Vi vill arbeta med konkreta förbättringar på dessa områden”.

”Förhandla”, säger Xi

Under Scholz besök har även Rysslands anfallskrig mot Ukraina varit uppe till diskussion och Xi har upprepat Kinas inställning.

ANNONS

Enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua har Xi betonat att ”för att “för att förhindra att konflikten går utom kontroll bör alla parter arbeta tillsammans för att återställa freden så snart som möjligt”, med andra ord ett uttalande utan något som helst konkret innehåll.

Tar Europa på allvar?

Xi sade även till Scholz att alla nationer borde sitta vid förhandlingsbordet.

Den tyska delegationen valde att se det som att Kina tar Europas oro över kriget i Ukraina på allvar, enligt en anonym källa till Bloomberg.

Samtidigt har Kina gett Ryssland diplomatiskt och politiskt stöd ända sedan attacken mot Ukraina inleddes.

Det är också ett faktum att handeln mellan Ryssland och Kina slog rekord förra året med en nivå på motsvarande 240 miljarder dollar.

Läs mer:

Nu slår EU till mot Kina. Dagens PS

Kinas börser faller trots tillväxt-skräll. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]