Dagens PS

Kina tar ledning i teknikkriget som avgör allt

Kina leder fusionsracet
Först vinner. Vinner vad? Allt. Ja, allt kan faktiskt stå på spel när det handlar om fusionskraft. Just nu ser Kina ut att leda utvecklingen. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 sep. 2024Publicerad: 20 sep. 2024

Fusionskraft – energisektorns heliga gral. Jakten på att upprepa processen som pågått i solen i många miljarder år fortsätter – och Kina har tagit ledningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Shanghai jobbar människor dag och natt med banbrytande teknik som kan förändra världen för all framtid. Från 6G och avancerad AI till något ännu mer omvälvande: fusionskraft.

Nu oroar sig energiexperter i väst för att USA:s ledande ställning i utvecklingen av framtidens mest lovande energikälla håller på att gå förlorad, rapporterar CNN.

“De är snabba när de jagar våra teknikövertag och sen tar de ledningen”, säger Andrew Holland till CNN, som leder amerikanska organisationen Fusion Industry Association. Han nämner solceller som ett exempel där kineserna har tagit över och dominerar och fortsätter:

“Vi är medvetna om det här och vill försäkra oss om att det inte ska bli så igen.”

Ny teknik som förändrar allt

Att replikera solens process här på jorden är allt annat än lätt. Många menar att det är mellan 30 till 50 år kvar innan vi ser någon direkt nytta av den utveckling som pågår, men när någon väl når målet kommer det att förändra allt.

En kontrollerad fusionsreaktor kan frigöra fyra miljoner mer energi än processen bakom att bränna fossila bränslen och fyra gånger mer energi än dagens fissionsreaktorer. Tekniken kommer inte att vara här i tid för att bekämpa klimatförändringarna, men det kan vara framtidens lösning på alla energiproblem.

Men i en allt med polariserad värld kommer det land som först når den tekniska milstolpen att ha en enorm fördel.

ANNONS

Senaste nytt

Kina rusar mot solens potential

ANNONS

I Kina leds utvecklingen av bolaget Energy Singularity, en start up i Shanghai, som är ett bra exempel på landets hastighet i frågan.

De har redan byggt sin första reaktor på tre år, mycket snabbare än något jämförbart exempel i andra delar av världen. Det är en tokamak, en superkomplex cylinderformad maskin som hettar upp väte till extrema temperaturer för att möjliggöra kärnfusion.

Bolaget uppvisar en stor optimism, och det med all rätt. Man har både lyckats locka stora mängder privat kapital och deras reaktor är den första som använder magneter för att kontrollera plasman, något som anses vara ett stort framsteg, rapporterar CNN.

En annan tokamak-reaktor i Kina har slagit rekord i att hålla den varmaste plasman den längsta tiden. Den lyckades hålla väte som var fyra gånger varmare än solen i sjutton minuter.

Samtidigt menar Andrew Holland att motsvarande reaktorer i USA börjar bli föråldrade.

Entreprenörskap ska vinna mot Kina

Men USA har inte tänkt ge upp i den här viktiga kampen med Kina. Tvärt om satsar man i olika delar av USA på en rad olika vägar framåt mot fusionskraften och det är just det som är styrkan i väst, framhåller Jean Paul Allain, som leder fusionsfrågan på USA:s energidepartement.

Samtidigt som Kina öser in pengar i teknikutvecklingen, så ligger staten i USA efter. Kina satsar årligen mellan 1 och 1,5 miljarder dollar på fusion. USA satsar ungefär hälften.

Men i USA har privata aktörer satsat 7 miljarder dollar på utvecklingen av fusion bara de senaste åren. Det är där skillnaden och USA:s styrka ligger, enligt Allain.

ANNONS

“I USA har du en entrepreneriell anda och en förmåga att tänka utanför boxen och innovera, även inom vetenskapen.”

Läs även: Tyskland bekräftar: Börsnotering av energijätten Uniper aktuell. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS