Kina har inlett nya militärövningar runt Taiwan. Omfattningen och en än mer hård ton från Kinas ledare markerar en tydlig upptrappning och ett betydande test för Taiwans nya ledare Lai Ching-te.
Kina svarar på Taiwans valresultat
Mest läst i kategorin
Bara dagar efter att demokratin svurit in en ny ledare som länge varit avskydd av Peking ökar återigen spänningarna i Taiwansundet, skriver CNN. Övningarna, som inleddes under torsdagen, beskrivs som ett “straff” för “separatistiska handlingar”, vilket hänvisar till valet och installationen av den självstyrande öns nya president Lai Ching-te.
Taiwans reaktion på Kinas provokationer
Taiwans försvarsministerium har i sin tur skickat ut sjö-, luft- och markstyrkor för att svara på Kinas övningar. Samtidigt har man beklagat att Kina utför “sådana irrationella provokationer och handlingar som undergräver regional fred och stabilitet.”
Även öns presidentkontor har uttalat att det är “självsäkert och kapabelt att försvara nationell säkerhet” och anklagar Kina för att “använda ensidig militär provokation för att hota Taiwans demokrati och frihet.”
Senaste nytt
Förhållandet mellan Kina och Taiwan
Det blodiga kinesiska inbördeskriget slutade med att Kinas kommunistiska parti (CCP) tog makten på fastlandet och etablerade Folkrepubliken Kina (PRC) i Peking 1949.
Det besegrade nationalistpartiet flydde till Taiwan och flyttade sitt Republiken Kinas (ROC) regering från fastlandet till Taipei.
Båda proklamerade sig som den enda rättmätiga regeringen över hela det kinesiska territoriet.
Under de senaste åren har Taiwan tonat ner sina territoriella anspråk över fastlandet Kina, och är idag en livlig demokrati med sin eget militär, valuta, konstitution och valda regering.
Men det erkänns inte som ett självständigt land av de flesta regeringar i världen. Under decennierna har det blivit alltmer diplomatiskt isolerat – med ett ökande antal regeringar som byter sin diplomatiska erkännande från Taipei till Peking. Men inofficiella diplomatiska band med många västerländska nationer har faktiskt stärkts under de senaste åren, delvis tack vare Kinas sabelskramlande.
Relationen till USA
Banden mellan Taipei och Washington har blivit alltmer robusta, med ökade vapenförsäljningar och politiskt engagemang på hög nivå under Lais populära föregångare Tsai Ing-wen. Detta har gjort Peking rasande och fått det att öka pressen på Taiwan och sända relationerna över sundet i en nedåtgående spiral. Det ökar naturligtvis också spänningarna mellan Kina och USA ytterligare.
Konsekvenser av ökat militärt tryck
Inför Taiwans val i januari varnade Peking att en Lai-seger kunde öka spänningarna och utlösa konflikt – och beskrev upprepade gånger valet som ett val mellan “fred och krig.
USAs nära band med Taiwan och där de enligt lag ska förse Taiwan med vapen för att försvara sig. Men det har förblivit avsiktligt vagt om huruvida det skulle försvara Taiwan i händelse av en kinesisk invasion, en policy känd som “strategisk tvetydighet”.
Läs även: Taiwan: “Beredda på kinesisk attack“
Läs även: Därför hårdnar relationen mellan USA och Kina.