Dagens PS

Kina släpper in amerikanska forskare

Kina låter forskare från sex länder studera månprover
Kinesiska Chang´e-6-expeditionen på månen. Nu är det månprover från Chang´e 5 som Kina låter forskare från sex andra länder studera. (Foto: Kinesiska CNSA/AP)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 25 apr. 2025Publicerad: 25 apr. 2025

USA:s handelskrig mot Kina och övriga världen stoppar inte Kina från att låta amerikanska forskare studera sällsynta månstenar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinesiska forskare kan inte komma åt Nasas månprover på grund av restriktioner i amerikansk lag.

Enligt en lag från 2011 är amerikanska rymdstyrelsen Nasa förbjudet att samarbeta med Kina eller några kinesiskt ägda företag om det inte är specifikt auktoriserat av kongressen.

Släpper in amerikanska forskare

Kina kommer däremot att låta forskare från sex länder, däribland USA, undersöka de stenar landet samlat från månen, ett vetenskapligt samarbete som fortsätter trots det handelskrig som USA dragit igång mot i första hand Kina, skriver BBC.

Två Nasa-finansierade amerikanska institutioner har beviljats tillgång till de månprover som samlades in vid Chang´e5-expeditionen 20202, sade CNSA, China National Space Administration torsdag.

CNSA-chefen Shan Zhongde tillade att proverna är ”en delad skatt för hela mänskligheten”, enligt lokala kinesiska media.

Däremot finns ingen uppluckring från amerikanskt håll av det stopp för samarbete med Kina, som är stadfäst i lagen från 2011.

Starkaste spåren hittade – talar för liv i rymden. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

”Vetenskapligt samarbete”

ANNONS

John Logsdon, tidigare chef för rymdforskningsinstitutet vid George Washington University, säger till BBC att det nu aktuella utbytet av månstenar ”har väldigt lite med politik att göra”.

Undersökning av månprover innehåller ”ingenting av militär betydelse” utan ”det är internationellt samarbete inom vetenskap som är normen”.

Motorvägar i rymden – så funkar det. Dagens PS

Ger nya rön kring månen

År 2023 skickade kinesiska CNSA ut en uppmaning till intresserade om att ansöka om studier av de aktuella månproverna.

Det som anses speciellt med Chang’e-5 Moon-proverna är att de “tycks vara en miljard år yngre” än de som samlats in från Apollo-uppdrag, enligt John Logsdon.

“Så det tyder på att vulkanisk aktivitet pågick i månen mer nyligen än vad folk hade trott”.

Forskare från sex länder

Enligt uppgifter till BBC försökte nyckelpersoner ur rymdförvaltningarna i USA och Kina förhandla fram ett utbyte av månprover förra året, men inget tyder på att avtalet blir av.

ANNONS

Förutom de två amerikanska universiteten Brown University och Stony Brook University kommer institutioner från Frankrike, Tyskland, Japan, Pakistan och Storbritannien att få studera månproverna.

CNSA:s Shan Zhongde säger att byrån vill “upprätthålla en allt mer aktiv och öppen hållning” i internationellt rymdutbyte och samarbete.

“Jag tror att Kinas vänkrets i rymden kommer att fortsätta att växa”, tillägger han.

Varningen: Kina tränar för krig i rymden. Dagens PS

Så vill Kina ta makten i rymden. Dagens PS

Kinas rymdambitioner väcker oro i väst: “Militär arena”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS