Nya uppgifter om Kinas import och export överraskar analytiker. Kina överträffar sina egna och andras förväntningar på båda områdena.
Kina överraskar – nya starka siffror
Mest läst i kategorin
Kina har nu offentliggjort handelsdata för december 2024. Där slår landet förväntningarna med god marginal, med exportsiffror som stiger rejält samtidigt som de stimulansåtgärder regimen genomfört verkar få fart på efterfrågan, rapporterar CNBC.
Exporten steg med 10,7 procent, enligt tullmyndigheterna, visar är rejält över de väntade 7,3 procent analytikerna enades om i en mätning Reuters genomförde.
Siffran 10,7 procent kan jämföras med 6,7 procent i november och förra årets toppsiffra på 12,7 procent i oktober.
Totalt steg Kinas export 7,1 procent 2024 jämfört med året innan medan importen ökade med 2,3 procent.
Nya tullar är hotet
Utsikterna för exporten för helåret 2025 är mindre optimistiska, eftersom “potentiella tullhöjningar kan dämpa momentum”, säger Bruce Pang, forskare vid National Institution for Finance and Development.
“På kort sikt väntas importvolymerna också återhämta sig ytterligare, drivet av en starkare efterfrågan på industriråvaror, med accelererade finansutgifter,” tillade Pang.
Kinas inhemska efterfrågan har förlamats bland annat av en långvarig kris i fastighetssektorn.
Var landets BNP-data för helåret 2024 hamnar, kommer att presenteras senare i veckan.
Senaste nytt
Behöver öka i Kina
Samtidigt har exporten varit en ljuspunkt i Kinas ekonomi, inte minst i relation till dess stora handelspartners – USA och EU – men den tillväxt finns den farhågor för inför Donald Trumps återkomst som amerikansk president med löften om höga tullar i bagaget.
I år kommer Kina att behöva fokusera mer på att öka den inhemska efterfrågan, säger Gary Ng, senior ekonom hos Natixis, hos CNBC.
“Kinas deflationstryck i tillverkningssektorn kan fortsätta att underblåsa mer geopolitiska spänningar”, tillägger han.
Kina har sänkt styrräntorna, lättat på restriktioner för köp av fastigheter, tillfört likviditet på finansmarknaden samt presenterat ett program för att lindra lokala myndigheters finanspolitiska påfrestningar.
Samtidigt har man sjösatt flera åtgärder för att få fart på den privata konsumtionen.
”Fortfarande ovillig”
“Även om toppledare inser behovet av att öka den verkliga BNP-tillväxten, verkar Xi fortfarande vara ovillig att ta till sig den ytterligare grad av stimulans som krävs för att bekämpa deflation,” menar ändå Gabriel Wildau, vd för Teneo.
Under 2025 har den kinesiska regimen lovat göra en ökning av den inhemska konsumtionen till högsta prioritet.
En del i det är det program som lanserades i juli för att få fler att byta bil, vitvaror i hemmet, datorer och mobiltelefoner med mera med rabatt.
Kina tar hårdare grepp om ren energi – oroar omvärlden. Dagens PS
Kärnvapen – inte bara ett tomt hot längre. Dagens PS
Är Kina på väg att gå samma öde till mötes som Japan? Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.