I den eskalerande handelskonflikten mellan Kina och EU har nu Kina inlett en antidumpningsundersökning av griskött som importeras från EU, med fokus på länder som Spanien, Nederländerna och Danmark. Åtgärden är ett svar på EU:s planerade tullavgifter på kinesiska bilar.
Kina och EU i fortsatt konflikt – granskar nu griskött
Mest läst i kategorin
EU-kommissionen tillkännagav den 12 juni att antisubventionstullar på upp till 38,1 procent kommer att införas på kinesiska bilar från juli månad.
Något som fick Kina att gå i taket.
Globala livsmedelsföretag har sen dess varit i hög beredskap för vedergällningstullar från Kina.
Kinas handelsdepartement som tillkännagav utredningen kommer alltså att fokusera på fläsk avsett för mänsklig konsumtion och inleds den 17 juni.
Enligt regelboken mellan Kina och EU
Undersökningen som verkar vara en vedergällning, är främst riktat mot Spanien, Nederländerna och Danmark och anledningen tros vara Kinas svar på tullar i fordonsexporten.
Det är inte första gången som kinesiska myndigheter antytt möjliga vedergällningsåtgärder.
Spanien kräver nu att förhandlingar inleds för att undvika tullar på sin grisköttsexport till Kina.
Men EU-kommissionen är inte särskilt oroliga över att Kina ska inleda en utredning, enligt en talesperson.
EU-kommissionen kommer att vidta lämpliga åtgärder för att se till att utredningen följer alla regler från Världshandelsorganisationen.
Spanien påverkas mest
Förra året stod EU för mer än hälften av det importerade grisköttet till Kina – alltså närmare 6 miljarder dollar, enligt Reuters.
Spanien står för en fjärdel av den importen och följt av Nederländerna och Danmark på andra och tredje plats. De exporterade fläskprodukter till Kina för 620 miljoner dollar respektive 550 miljoner dollar.
Kinas handelsminister Wang Wentao besökte därför Spanien tidigare för att diskutera handelsfrågor.
“Ingen överraskning”
Diskussioner om reglerbaserad handelspraxis och potentiella vedergällningsåtgärder präglar nu den nuvarande handelspolitiska miljön mellan Kina och EU.
“Det kommer inte att vara första gången som en undersökning som aviserats i en jurisdiktion besvaras in natura, så med tanke på EU:s elfordonsundersökning är detta inte en överraskning”, säger Jens Eskelund, ordförande för Europeiska unionens handelskammare.
“Fria och öppna marknader är beroende av regelbaserade handelspraxis”, tillägger han.
Läs även: Nyhetsveckan: Döden, glasögon-granskning och fuffens i Kina. Dagens PS
Läs även: EU:s beslut: Så höga tullar får kinesiska elbilar. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.