Maktskiftet i USA innebär en stor chans för Kina att ta ett språng förbi USA och blir världsledare på ett nytt område.
Strafettpinnen som Kina kan ta över efter USA
Mest läst i kategorin
Kina kan ta ledningen i världens strävan efter en grön omställning om USA:s nya styre går vidare med planerna för att slopa stödet för och deltagande i kampen mot klimatkrisen.
Skulle USA släppa sitt ledarskap i klimatfrågan så öppnas ett vakuum som Kina är väl positionerat för att ta över, rapporterar Bloomberg.
Landet står för en tredjedel av världens utsläpp av koldioxid och man har en meningsfull roll att spela i den gröna omställningen. Inte minst genom sin ofta marknadsledande position inom export av viktiga komponenter och råvaror till den gröna industrin.
Sydafrikansk minister gör case för Kina
Kina kan bli ledaren för den globala kampen för att bromsa klimatförändringarna om USA drar sig tillbaka under president Donald Trump, sa Sydafrikas miljöminister, Dion George, i en intervju med Bloomberg Television på fredagen.
“Det är den stora debatten som pågår,” sa George och syftade på landets ovilja att finansiera åtgärder för att begränsa klimatförändringar i fattigare länder. Kina har hävdat att det som ett utvecklingsland självt inte borde hållas ansvarigt för klimatfinansiering.
Läs även: Ny global valuta – kan Kina och Ryssland utmana dollarn? Dagens PS
“Om Kina ska bli den supermakt, den globala supermakt som det kanske strävar efter att vara, då behöver det visa lite ledarskap,” tillade han.
Per kapital släpper USA fortfarande ut mycket koldioxid, vilket gör att effekten av USA:s omställning till en något grönare ekonomi gör stor skillnad för världens utsläpp.
Men Kina släpper ut betydligt mycket mer och ett tydligare grönt ledarskap skulle kunna få stor betydelse för arbetet mot klimatkrisen.
Senaste nytt
Konflikt om roll i klimatpolitiken
I och med den senaste veckans klimattoppmöte har Kinas roll i den globala klimatpolitiken hamnat under luppen. Många menar att landet borde vara med och ta ett större ansvar, särskilt när det kommer till att bidra till att utvecklingsländer ska ställa om till förnybart.
Där menar istället Kina att man också är ett utvecklingsland som fortfarande strävar efter att möjliggöra en modern livsstil för en gigantisk befolkning – och att landet därför inte är i en sits där man ska behöva hjälpa andra.
“Vi bör inte glömma att Kina fortfarande är ett utvecklingsland som strävar efter modernisering för en enorm befolkning,” sa Song Wen, chef för lagstiftning och institutionella reformer vid Nationella energimyndigheten i Kina, till medier i slutet av augusti.
Läs mer: Trump – hotet som kan ena Europa. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.