Dagens PS

"Kina kan stoppa sänkt svensk ränta"

Kina kan hota sänkt ränta i väst
Xi Jinping visar vägen vid kommunistpartiets ekonomiska policymöte. Nu ses Kinas ekonomi som ett hot mot möjliga räntesänkningar i väst. (Foto: Yue Yuewei/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 19 juli 2024

Kinas ekonomiska situation påverkar centralbanker globalt. Bland annat påverkar Kina möjligheterna att sänka styrräntan, menar SEB-ekonom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinas stora ekonomi arbetar med överkapacitet i tillverkningsindustrin och dess varuöverskott behöver kanaliseras till omvärlden, konstaterar SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist i en krönika på bankens hemsida.

Att det är näst intill nollinflation i Kina samtidigt som dess valuta försvagats, gör att kinesiska varor blir alltmer konkurrenskraftiga på världsmarknaden.

”Detta är en global disinflationskraft som påverkar centralbankers möjlighet att sänka styrräntorna”, skriver Robert Bergqvist.

”Stora konsekvenser”

”Kina är med sina imponerande 17 660 miljarder dollar 2023 världens näst största ekonomi efter USA, 27 360 miljarder”, konstaterar Robert Bergqvist.

”Vad som händer i Kina, både positivt och negativt, får stora konsekvenser för resten av världen”.

Han konstaterar att Kinas inflation är väldigt låg och att valutan, yuanen, tappat mot både dollarn och euron.

Kina har utmaningar både inom tillväxt, åldrande befolkning, fastighetssektorn och låg framtidstro. Samtidigt finns en klimatkris som kräver en snabb omställning och ökade geopolitiska och handelsrelaterade spänningar.

ANNONS

Senaste nytt

Bromsade in

ANNONS

Kinas BNP-tillväxt bromsade in mer än förväntat andra kvartalet 2024 till 4,7 procent, och ligger därmed under årets mål på 5 procent.

Exportsektorn blir då ännu viktigare och ”en uthålligt stark exportsektor fungerar som en central motvikt för en svag inhemsk efterfrågan men blir samtidigt en växande huvudvärk för omvärlden”, analyserar SEB:s seniorekonom.

”Kinas ekonomi har överskottskapacitet. Varuöverskotten behöver kanalisera till omvärlden för att upprätthålla landets tillväxt. Varuflödet vill dock till exempel EU och USA bromsa av både ekonomiska och säkerhetspolitiska skäl”, beskriver Bergqvist konflikten

Driver på inflation

Nya handelshinder för att stoppa Kinas framfart är inflationsdrivande, menar Bergqvist,
I sin arsenal har Kinas centralbank samtidigt ”enorma finansiella muskler” men har medvetet låtit yuanen tappa i värde för att försvara exportindustrins konkurrenskraft och den vägen upprätthålla tillväxt.

Nu ser Bergqvist ett scenario med en ”japanutveckling” i Kina med fortsatt fallande räntor och låg inflation och ett högt sparande i hushållen.

”Påverkar globalt”

”En ökad riskaversion inom privat sektor på grund av det osäkra inhemska läget och omvärlden kan återigen bidra till växande kinesiska sparöverskott. Ökat utbud av sparande för en så stor ekonomi som Kina väntas bidra till att – allt annat lika – det globala reala priset på pengar (neutral ränta) pressas ned”, målar Bergqvist en möjlig utveckling.

Resultatet av den?

ANNONS

”Därmed påverkas hela den globala räntemarknaden. Vad som händer i Kina får således stora konsekvenser”, avslutar SEB:s seniorekonom som därmed lägger till ett kort i den kortlek som alla från svenska Riksbanken till Fed och europeiska ECB har att spela med.

Putins yuan-dröm i kras: Kinabanker vill inte handla med Ryssland. Dagens PS

Mikrochip: Fallande marknad och hot från Trump skrämmer. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS