2015 skrotade Kina ettbarnspolitiken och tillåter nu tre barn per familj. Men intresset för äktenskap och familj verkar svalt hos Kinas unga.
Kina i kris: Inte ens Drakens år får unga kineser att säga "ja"
![Kina kämpar för fler bröllop och barn – men den unga generationen har andra planer.](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2Farisa-chattasa-mlmI5ADgmco-unsplash.jpg&w=1200&q=75)
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
2024 gav Kina en tillfällig babyboom – men glädjen blev kortvarig. Trots att födelsetalen ökade något under Drakens år fortsätter landets befolkning att minska.
Samtidigt har intresset för att gifta sig aldrig varit lägre. Enligt CNN sjönk antalet registrerade äktenskap till den lägsta nivån sedan 1986, medan allt fler unga kineser väljer bort både giftermål och barn.
Nu trappar staten upp sina insatser och tar till allt mer uppseendeväckande metoder för att få befolkningen att bilda familj.
Tillfälligt effekt i Kina
När Kinas födelsetal steg från 9,02 miljoner till 9,54 miljoner under 2024 väcktes hopp om en vändning. Men enligt demografen He Yafu är det inget att fira.
“Det här är en effekt av Drakens år,” säger han.
“Det är ett lyckosamt år enligt kinesisk kultur, då fler par gifter sig och skaffar barn. Men de underliggande problemen kvarstår”.
Och problemen är många i Kina. En kraftig nedgång i antalet kvinnor i fertil ålder, unga kinesers ovilja att bilda familj och en ekonomi som skapar osäkerhet gör att födelsetalen väntas sjunka igen redan i år.
Senaste nytt
Från telefonkampanjer till massbröllop
För att vända utvecklingen har regeringen intensifierat sin kampanj för fler äktenskap och fler barn.
Lokala tjänstemän ringer numera upp gifta kvinnor i åldrarna 20 till drygt 30 för att fråga om deras planer på att skaffa barn – och ibland lockar de med ekonomiska incitament.
I Zhejiang har en kvinna erbjudits motsvarande 155 000 kronor för att skaffa ett andra barn.
Universiteten uppmanas att införa ”kärlekskurser” för att vägleda unga in i äktenskapet. Statliga medier publicerar artiklar om att förlossningar kan vara positiva för hälsan och till och med förebygga cancer.
Samtidigt organiseras massbröllop och dejtingevent, medan ekonomiska incitament rullas ut för att göra det mer attraktivt att bilda familj.
Men trots regeringens ihärdiga försök fortsätter utvecklingen att gå i motsatt riktning.
Under 2024 registrerades bara 6,1 miljoner äktenskap, en minskning med 20,5 procent från året innan. Samtidigt fortsätter antalet skilsmässor att öka.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
“Livet är för utmattande för äktenskap”
Bland unga kvinnor ses insatserna från regeringen som ett desperat försök att lösa ett problem de inte anser vara deras.
“Om regeringen vill stärka födelsetalen bör den skapa en mer vänlig miljö för föräldrar, särskilt ensamstående mammor”, säger den feministiska författaren Shen Yang.
Hon påpekar att unga kvinnor inte bara möter höga levnadskostnader utan också karriärstraff när de tar ledigt från arbetet för att skaffa barn.
I sociala medier är tonen allt annat än entusiastisk.
“Livet är så utmattande, hur kunde det finnas modet att gifta sig? Suck”, skrev en av de mest gillade kommentarerna på Weibo när nyheten om rekordlåga äktenskapssiffror spreds.
Husdjur istället för barn
Samtidigt har en ny trend vuxit sig stark i Kina – att skaffa husdjur istället för barn. Numera går det nästan två husdjur på varje kinesiskt barn.
“Kinas befolkning står inför tre stora trender: åldrande, låg födelse och låga giftermål,” sa ekonomen Ren Zeping nyligen i kinesisk press.
“Det är färre barn och fler äldre. Hastigheten och omfattningen av Kinas åldrande är oöverträffad”.
Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Över 22 procent av befolkningen är nu 60 år eller äldre, och inom tio år väntas andelen stiga till 30 procent.
Samtidigt fortsätter födelsetalen att sjunka, trots statens allt mer ihärdiga försök att övertala unga att bilda familj.
Läs även: Ministern vill att medborgarna ska ha sex på jobbet. Dagens PS
Läs även: Trenden: Hellre en katt än barn. Dagens PS
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.