”Utan bilen stannar Sverige” är en gammal slogan. ”Utan Kina stannar elbilen” skulle kunna vara en annan. Nu sitter USA i en kniptång.
Kina har satt USA i en kniptång


Mest läst i kategorin
Dysprosium upptäcktes 1886 av en fransk kemist. Han döpte den sällsynta jordartsmineralen efter det grekiska ordet för ”svårt att få tag på”.
Det gjorde han rätt i.
139 år senare står grundämnet i fokus för en hel världs elbilsindustri.
Dysprosium används för magneter i elfordonsmotoret. Det bryts i Kina, Myanmar, Australien och USA men att omvandla det till ett användbart material är dyrt och en process i flera steg. Det mesta av expertisen är dessutom koncentrerad till Kina.
I dag kommer mer än 90 procent av allt bearbetat dysprosium från Kina. Det används, förutom i elfordon, även i exempelvis medicinsk utrustning.
När USA slog till med hårda tullar mot Kina, bromsade Kina exporten. Det gav panik i den amerikanska elbilsindustrin.
“Du kan inte bygga motorn utan magneten,” säger en senior fordonschef hos WSJ. “Om vi vill att elbilsproduktionen ska fortsätta i USA måste detta lösas”.
Nya tuffa siffror för USA:s ekonomi. Dagens PS
Måste söka licens
Efter de nya kinesiska reglerna måste amerikanska företag ansöka om licens för att exportera mineralerna från det asiatiska landet. Det sker i en månadslång process som gör tillverkarna osäkra på om de hinner fylla på sina förråd i tid.
Analytiker uppskattar att amerikanska företag har nog stora lager av magneter och sällsynta jordartsmetaller för att hålla produktionen i gång till slutet av maj.
Priserna på dem har redan börjat stiga. Terbium, en annan metall som används i magneter, har blivit 25 procent dyrare under april, enligt Neta Mukherjee, analytiker hos Benchmark Mineral Intelligence.
Senaste nytt
”Används i nästan allt”
“Sällsynta jordartsmetaller används i nästan allt som tänds”, säger Gracelin Baskaran, chef vid Center for Strategic and International Studies i Washington.
Mineralerna är rikligt förekommande i naturen men svåra att förädla. De är de väsentliga byggstenarna i mycket av modern teknik, och utgör delar av allt från satelliter och jetjaktplan till CT-skannrar och iPhone-högtalare.
Kina är källan till över 90 procent av världens utbud av sällsynta jordartsmetaller, och hittills har inget annat land kunnat producera dem i samma skala och kostnad, enligt experter.
Beroende av global handel
Det potentiella kaoset som kan uppstå när en central länk i försörjningskedjan för fordon försvinner, illustrerar hur beroende modern fordonsindustri är av global handel, konstaterar WSJ.
Samtidigt avslöjar situationen vilka svårigheter Trumps regim får när den ska avbryta decenniers utveckling inom globalisering. USA:s tillverkningsindustri kan helt enkelt inte fylla de hål som skapas.
Det finns få bra alternativ till de aktuella metallerna. Ett alternativ är att återgå till en äldre teknik, som drev tidiga versioner av Tesla.
Företaget slutade med dessa motorer eftersom magneter från sällsynta jordartsmetaller, från Kina, var mer effektiva och gav fler mil per laddning.
Nu säger företaget att det ”i flera år” arbetat med att hitta en version som inte behöver dem.
Extremt dyrt och tar lång tid
I hela USA finns för närvarande bara en storskalig gruva för dysprosium, belägen i Kalifornien, och kapaciteten att bearbeta och förädla finns inte alls.
Att utveckla en ny gruva tar dessutom i snitt 29 år i USA, enligt en rapport från S&P Global Market Intelligence.
Kinas försprång inom gruvdrift och utvinning gör det helt enkelt svårt att bygga alternativ, inte minst av ekonomiska skäl.
”Att producera från malm till oxid kostar 11-15 dollar kilot i en kinesisk gruva”, säger Benchmarks Neta Mukherjee. ”För en gruva i Brasilien är kostnaden 35-40 dollar och det skulle vara ännu högre i USA eller Australien”.
Galna erbjudanden på Tesla – noll procent i ränta. Dagens PS
Domedagsspiralen som kan fälla USA:s ekonomi. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.