USA är nervösa att Kina har kontroll över de globala undervattenskablarna genom att hacka dem från sina reparationsfartyg.
Kina hackar: Hotet mot undervattenskablarna ökar
Mest läst i kategorin
Amerikanska techjättar som Google och Meta har investerat enorma belopp i undervattenskablar i bland annat Asien-Stillahavsregionen.
USA varnar för kinesiska hackare
Inte så bra menar Biden-administrationen som gång på gång varnar för att Kina hackar kablarna genom sina enorma reparationsfartyg.
Tongångarna mellan USA och Kina är redan hårda när det gäller hotet som kinesiska hackare anses utgöra mot amerikanska intressen, med bland annat Tiktok-bråket i spetsen av den konflikten.
Stänger av AIS-system
När det gäller undervattenskablarna, som står för 95 procent av den globala online-trafiken, är det svårt att veta var de kinesiska reparationsfartygen befinner sig eftersom fartygen de senaste åren ofta har haft sina identifieringssystem avstängda och därmed kunnat agera fritt utan att upptäckas under flera dagar i sträck, berättar Newsweek.
“För ett fartyg av den storleken finns det ingen uppenbar anledning till att dess nödvändiga säkerhetsutrustning är avstängd – och det är precis vad en AIS-transponder är”, säger Ray Powell, chef för SeaLight-initiativet på Stanford University, som spårar kinesisk kustbevakning och paramilitära fartyg i Sydkinesiska havet.
“Detta är särskilt oroande med tanke på de hårt trafikerade sjöfartslederna som fartygen trafikerar i.”
Det bevisar inte att de kinesiska fartygen är förklädda hackare av undervattenskablar men “det kan väcka misstankar om det händer upprepade gånger, särskilt om de verkar i närheten av en kabel som kan ha strategisk betydelse”, uppger en anonym källa till WSJ.
Läs även:
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.