Kina ska gå förbi USA – eller är redan där? En australisk analys säger att Kina är världsledande på 53 av 64 centrala teknologiska områden, det vill säga hela 83 procent.
Kina före USA till 83 procent
Mest läst i kategorin
När Xi Jinping presenterar hur Kina ska lyfta och gå förbi USA talar han om förbättringar av ”total faktorproduktivitet”, ökningar som kommer ur tillämpningen av vetenskap och teknik till produktion.
Genom att blanda marxistiska och neoklassiska koncept blir Xis begrepp nya produktivkrafter ”ett konstigt hybriddjur”, säger Barry Naughton hos The Economist.
Ökar med 10 procent
Den kinesiska regeringen har i sin nya budget ökat utgifterna för vetenskap och teknik med 10 procent till ett belopp motsvarande cirka 534 miljarder kronor, den största procentuella ökningen i budgeten över huvud taget.
Barry Naughton, aktiv vid University of California i San Diego, kallar Kinas innovationsstrategi ”det största enskilda engagemanget av statliga resurser för ett industripolitiskt mål i historien”.
Resultatet?
Så här långt bättre än någon kunnat vänta sig, enligt analytiker.
Störst inom e-bilar
Inom e-handel, fintech, höghastighetståg och förnybar energi är Kina vid eller nära den tekniska gränsen, menar de.
Detsamma är påfallande uppenbart inom elbilssektorn där framgångarna gjort Kina till världens största exportör av bilar.
I en lista med 64 “kritiska” teknologier som identifierats av Australian Policy Research Institute är Kina världsledande i alla utom 11, baserat på sin andel av de mest inflytelserika tidningarna inom området.
Landet är nummer ett inom 5G- och 6G-kommunikation, såväl som inom biotillverkning, nanotillverkning och additiv tillverkning.
Kina är även långt framme när det gäller drönare, radar, robotik och ekolod, samt post-kvantkryptering.
Ökad efterfrågan
Pandemiåren ökade efterfrågan på tillverkningssektorn och USA:s exportkontroller och tullar skapade behov av egna, kinesiska alterantiv i allt från litografimaskiner till rostfritt stål av hög kvalitet.
Det var därför naturligt att Kinas 14:e femårsplan, från 2021 till och med 2025, innehöll ett löfte att bibehålla tillverkningsindustrins andel av BNP som minskat från en tredjedel 2006 till lite mer än en fjärdedel 2020.
”Nästa revolution”
“Vad Kina verkligen vill vara är att leda nästa industriella revolution”, säger Tilly Zhang på konsultföretaget Gavekal Dragonomics.
2020 lade landet 2,8 procent av landets BNP på vetenskap och teknik.
Resultatet?
Statistiker beräknar att strategiska, framväxande industrier 2020 stod för 13,4 procent av landets BNP, att jämföra med 7,6 procent 2014 men under målet 15 procent för 2020.
Välja rätt sektor
Kinesiska kommentatorer talar ofta om ”omkörning vid kurvan”. Kinas framgång inom elbilssektorn kommer efter att landet länge misslyckats med att ta marknadsandelar när det gäller traditionella fordon.
Slutsatsen man drar är att det ibland kan vara lättare att göra framsteg inom sektorer som inte redan är ockuperade av dominerande operatörer.
Efterfrågan nummer tre
När kommunistpartiet höll årets två sessioner för de ledande partimedlemmarna presenterade premiärminister Li Qiang landets ”stora uppgifter” för det kommande året.
Högst på listan fanns att ”modernisera industrisystemet” och på andra plats att ”utveckla nya kvalitetsproduktiva krafter.
Första på tredje plats kom att få fart på den inhemska efterfrågan, något som setts som nödvändigt för att få fart på den kinesiska ekonomin.
Kina bröstar upp sig: Vi ska bli draglok. Dagens PS
Xi Jinping: “Ingenting kan stoppa oss”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.