Dagens PS

Kina: Demografisk kris när 300 miljoner slutar jobba

Folksamling som ber. I Kina håller pensionsfonden på att få slut på pengar och inom ett decenniom kommer 300 miljoner kineser sluta jobba
I Kina håller pensionsfonden på att få slut på pengar och inom ett decenniom kommer 300 miljoner kineser sluta jobba. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Kina står inför en smygande demografisk kris skapad av avtagande ekonomi, krympande statliga förmåner och mer än en generation med ettbarnspolitik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionspotten håller på att ta slut i Kina och snart rinner tiden ut för att hinna skapa en fond som är tillräckligt stor för att ta hand om landets åldrande befolkning, det skriver BBC.

300 miljoner

Personer mellan 50 och 60 år är Kinas största åldersgrupp, de är ungefär lika många som hela USA:s befolkning.

Under det kommande årtiondet kommer de som ingår i denna åldersgrupp, cirka 300 miljoner människor, sluta arbeta.

Historiskt sett har det varit kinesiska söners och döttrars plikt att ta hand om sina åldrande föräldrar.

I generationer har Kina förlitat sig på att barn ska ha dygden att uppvisa den rätta kärleken och respekten för sina föräldrar, äldste och förfäder, för att fylla luckorna i landets äldreomsorg.

Nu finns det dock färre söner och döttrar för åldrande föräldrar att förlita sig på och en anledning till det är ettbarnspolitiken som mellan 1980 och 2015 hindrade par från att få fler än ett barn.

ANNONS

Senaste nytt

Pengarna tar slut

Den snabba ekonomiska utvecklingen i Kina har dessutom gjort att unga människor har flyttat ifrån sina föräldrar så att allt fler äldre måste ta hand om sig själva eller förlita sig på statligt stöd.

ANNONS

Men, enligt den statligt drivna kinesiska vetenskapsakademin kan Kinas pensionsfond få slut på pengar till 2035.

Den uppskattningen gjordes dock för 2019, innan covid-19-pandemin och alla nedstängningar som slog hårt mot Kinas ekonomi.

Låg pensionsålder

Kina kan tvingas höja pensionsåldern, något som funnits med i beräkningen i flera år, landet har en av världens lägsta pensionsåldrar, 60 för män, 55 för tjänstemän och 50 för kvinnor i arbetarklassen.

Ekonomer menar dock att det bara är konstgjord andning om Kina ska undvika det som många befarar kan bli en humanitär kris om 25 år.

Allt fler äldre kineser har dessutom börjat plocka ut pengar från sina pensioner.

Andra östasiatiska länder, som Japan, letar också medel för att ta hand om sin åldrande befolkning, men Japan var redan ett rikt land när det hade en av världens största åldrande befolkningar.

Kina däremot, åldras snabbt utan att vara ett rikt land så där tvingas många äldre skapa sina egna lösningar.

Kinas demografiska utmaning förvärras

För andra året i rad minskar befolkningen i Kina. Landet rapporterar rekordlåga födelsetal under 2023 vilket är ännu en utmaning i ett redan prekärt ekonomiskt läge.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS