Dagens PS

Kejsargraven som ingen vågar röra – "floder av kvicksilver"

Kejsargraven
En grav som vaktas av en gigantisk terrakottaarmé kan förstås bjuda på fler otrevliga överraskningar. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 12 dec. 2024Publicerad: 12 dec. 2024

Under jordens yta i Shaanxi-provinsen vilar en av historiens mest fängslande hemligheter. En grav som ingen vågar röra efter 2200 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kejsar Qin Shi Huang, mannen bakom Kinas enande och skaparen av den berömda Terrakottaarmén, ligger begravd i en grav som ingen vågar öppna. Varför? Svaret är lika mystiskt som graven själv.

Forskare har länge varit fascinerade av kejsarens mausoleum, som uppfördes för mer än 2200 år sedan. Trots att platsen upptäcktes redan på 1970-talet har gravkammaren aldrig undersökts. Anledningen? En kombination av tekniska hinder och en rädsla för vad som kan finnas där inne.

Kejsarens grav vaktas av terrakottaarmén
Graven är kanske mest berömd för sina vakter – den gigantiska terrakottaarmén som man fann när man började utforska hans mausoleum. Men själva graven tillhör alltså de delar som fortfarande är outforskade. (Bild: Canva)

Förgiftade floder väntar i kejsarens grav

Historiska texter beskriver en grav fylld av faror. Floder av flytande kvicksilver sägs slingra sig genom gravkammaren, och sofistikerade mekanismer ska skydda kejsarens sista vila.

Men många forskare menar att dessa berättelser kan vara mer än bara legender.

Mätningar visar att marken runt graven har ovanligt höga halter av kvicksilver. Om dessa floder verkligen existerar, skulle en öppning av graven kunna utgöra en enorm miljörisk – och kanske även ett hot mot de arkeologer som arbetar med utgrävningen, skriver bland andra Business Insider.

Läs även: Nazitunnel kan bli kryptofinansierad lyxbunker – väcker vrede. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Andra gränser

ANNONS

Det handlar inte bara om fysiska risker. Många kineser ser mausoleet som ett heligt monument, en plats som inte får störas. Att öppna graven skulle kunna skapa en kulturpolitisk storm.

En annan faktor som hindrar utgrävningen är rädslan för att förstöra ovärderliga skatter. Forskare saknar idag tekniken för att undersöka gravkammaren utan att skada dess innehåll. 

Genom att hålla graven orörd hoppas man att framtidens teknologi ska kunna avslöja dess hemligheter på ett säkert sätt.

Ett historiskt pussel

Även om gravkammaren aldrig har öppnats har andra delar av komplexet undersökts. 

Den magnifika Terrakottaarmén, bestående av tusentals livsstora soldater, vittnar om kejsarens makt och ambitioner. Varje soldat är unik, med detaljer som avslöjar allt från frisyrer till vapen.

Men trots dessa fynd kvarstår den stora frågan: vad finns egentligen inne i gravkammaren? Många hoppas på ovärderliga skatter och nya insikter om en av Kinas mest betydelsefulla perioder. Andra fruktar att graven kan vara en tömmande besvikelse – eller en dödlig fälla.

Läs även: Historiskt silvermynt slog auktionsrekord. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]