Harvardprofessor menar att ett regelrätt krig mellan de båda supermakterna inte är sannolikt i dag då både USA och Kina förfogar över kärnvapen.
Kärnvapnen kan avskräcka USA och Kina från krig


Mest läst i kategorin
Graham Allison, som han heter, varnade redan 2012 för en militär konfrontation mellan USA och Kina i Financial Times.
Historiskt har konflikter brutit ut när det varit starka spänningar mellan stormakter. Exempel på det är första och andra världskriget, det 30-åriga kriget där Sverige spelade en nyckelroll under dåvarande kung Gustav II Adolf, men även Napoleonkriget är ett sådant fall, enligt Harvardprofessorn, berättar Svenska Dagbladet.
Då blev det inte krig
Det finns också exempel på motsatsen och där nämns gnisslet mellan USA och Storbritannien under början av 1900-talet och Tysklands återförening på 1990-talet.
När Graham Allison nyligen talade på Harvards årliga Kinakonferens varnade han för att om USA och Kina inte avviker från sin kollissionskurs kan det mynna ut i en “Goat-rivalitet” efter engelskans “the greatest of all time”, störst genom tiderna, skriver SvD med hänvisning till South China Morning Post.
Allison sade då också att ett krig är sannolikt och inget oundvikligt. Samtidigt menar han att det faktum att USA och Kina är två kärnvapenmakter gör en väpnad konflikt mindre sannolik.
Senaste nytt
“Det leder till försiktighet”
“Eftersom överlevnad är en ganska stark och pålitlig impuls, så leder det till försiktighet. Och borde leda till det”, resonerar professorn som även pekar på att de båda länderna är ekonomiskt beroende av varandra.
Detta kan i sig förhindra att krig bryter ut.
Kinas ledare Xi Jinping har sagt att ett krig inte är oundvikligt men Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina på Utrikespolitiska institutet, säger till SvD att de båda länderna tycks hantera tullkriget separat, även om det finns “en militär komponent” som han uttrycker det.
USA har infört 145-procentiga tullar mot Kina, som svarat med tullavgifter på 84 procent på amerikanska varor.
Läs mer: Kina svarar omedelbart – höjer lika mycket som USA Dagens PS
USA och Kina har kärnvapen
Jerdén håller med Havardprofessorn om att nukleära vapen minskar risken för krig.
“Det som främst talar emot ett krig, om man jämför med historiska fall, är att det är två kärnvapenmakter. Det som talar för är det faktum att det finns en grundläggande motsättning mellan USA och Kina i Östasien, där USA vill behålla sin militära ställning i regionen”, säger Jerdén till tidningen.
Taiwan är brickan i spelet
Kina hävdar att bollen ligger hos USA, men Björn Jerdén menar att spelet om Taiwan avgör hur spänningarna mellan stormakterna utvecklas.
Kina anser att Taiwan ingår i deras territorium – att ön ingår i republiken Kina – och prövar återkommande USA genom att bedriva stora militärövningar nära den demokratiskt självstyrande ön öster om det kinesiska fastlandet.
“Taiwan skulle inte kunna försvara sig som Ukraina gör mot Ryssland, utan det skulle kräva ett direkt amerikanskt deltagande”, betonar Björn Jerdén i SvD och ser det som “ett väldigt farligt läge” där USA och Kina hypotetiskt skulle kunna använda kärnvapen.
Men experten är noga med att påpeka att risken för det inte är hög.
Läs också: Kina vinner tullkriget – “precisionsträff mot Pentagon” Dagens PS

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.