Partiledarna inom och kring den svenska högerregeringen är positiva till ett kärnvapensamarbete i Europa när USA sviker.
Kärnvapen – nästa fråga för Sverige


Mest läst i kategorin
När andra världskriget tog slut 1945 startade Sverige sitt kärnvapenprogram, ett program som inte helt avslutades förrän 1972.
Fram till 1958 bedrevs det hemliga programmet med utgångspunkt att Sverige skulle skaffa egna kärnvapen.
Det året togs ett riksdagsbeslut som ändrade forskningens inriktning till att handla om hur vi skulle skydda oss mot kärnvapen, samtidigt som handlingsfriheten att utveckla egna behölls.
Frågan splittrade det politiska Sverige med sådana som DN:s chefredaktör Herbert Tingsten, tidigare försvarsministern Per Edvin Sköld och blivande folkpartiledaren Per Ahlmark som förespråkare – och det socialdemokratiska kvinnoförbundet som profilerad motståndare och förre finansministern Ernst Wigforss, författaren Per Anders Fogelström och tidigare utrikesministern Östen Undén som portalfigurer i motståndet.
Kärnvapen – inte bara ett tomt hot längre. Dagens PS
God kompetens för kärnvapen
Utländska bedömare klassade den svenska kärnvapenkompetensen som god men under första delen av 1960-talet segrade den linje som hävdade att lösningen på globala och framtida problem inte var att alla länder skapade sin egen möjlighet att utplåna mänskligheten.
Nu dyker frågan upp igen, inte främst som politiskt initiativ utan mer som ett medialt fenomen i jakten på nya vinklar i den obegränsade upprustningens tid.
Storbritannien och Frankrike är i dag de enda europeiska länder som sitter med kärnvapen och nyligen erbjöd Frankrikes president Emmanuel Macron ett utvidgat skydd från franska kärnvapen till de allierade i Europa.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Positiva som alternativ
Macrons utspel har fått Danmark, Polen och Tyskland att ställa sig positiva till en gemensam europeisk vapenstrategi, mycket beroende på att den nya regimen i USA inte längre är pålitlig som partner.
I Sverige har statsminister Ulf Kristersson sagt att diskussionen är ”för tidigt väckt” men tillagt det givna att det är ”självklart” att blir det en gemensam europeisk kärnvapenstrategi så är Sverige naturligtvis med och pratar om saken.
”Det är ganska stort det de gör nu, de har aldrig öppnat det franska kärnvapenprogrammet för någon annan än Frankrike. Alla vet att de franska kärnvapnen är unikt franska. De står inte under Natos bredare kommando, de står inte heller under amerikanskt kommando”, säger Ulf Kristersson.
”Väldig kompetens”
Nu morskar även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson upp sig och säger att han inte utesluter svenska kärnvapen.
”Vi hade ju en väldig kompetens i kärnteknik för länge sedan. Men den politiska viljan ville något annat. Jag tycker att allt ska vara på bordet i det här läget”, säger Åkesson hos GP.
Samtidigt understryker Åkesson att den franska lösningen är att föredra.
”Jag vet inte om Sverige är bäst lämpat att bygga kärnvapen, men kärnvapen är ju en del av den världsordning vi har. Det är den som gör att vi ändå har en balans i väst mot Ryssland, inte minst. De är helt nödvändiga. Diskussionen nu är väl snarare om Frankrike ska utöka sitt paraply. Det är väl en mer rimlig väg i så fall”, är Åkessons analys.
Busch och Pehrson är med om kärnvapen
Tidigare har även KD-ledaren Ebba Busch öppnat för att ta skydd under det franska paraplyet.
Liberalernas Johan Pehrson tar ett steg till och både välkomnar det franska paraplyet och vill se även ett brittiskt.
”Jag tycker att vi ska få hålla oss öppna till det här och se hur vi kan använda oss av styrka som ändå finns i en egen europeisk avskräckning inom det franska programmet, men också diskutera med Storbritannien om hur de är beredda att göra detta”, säger Pehrson.
Europa saknar “kärnvapenkultur” – när USA överger. Dagens PS
Polen vill placera kärnvapen i landet: “Tryggare”. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.