Dagens PS

Kärnkraft splittrar Australien

Australiens opposition vill satsa på kärnkraft
Turister i Australiens Blue Mountains. Landet har gott om områden för sol- och vindkraft men oppositionen vill nu se en satsning på kärnkraft. (Foto: Marianne Lövland/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

En plan för att öka kärnkraften och i stället minska andelen förnybar energi har skapat en ny politisk konflikt i Australien.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den australiensiska regeringen utmanas nu av oppositionen inom energipolitiken.

Labour-regeringen vill påskynda utvecklingen av sol, vind och en grön omställning.

Oppositionen vill i stället bromsa utbyggnaden av förnybar energi och bygga ett nätverk av kärnkraft.

Oppositionen ser även en längre och större roll för fossila bränslen än regeringen och vill använda mer av dem medan sju statliga kärnkraftverk byggs.

Energianalytiker säger att detta skulle ge betydligt högre utsläpp under minst två decennier innan kärnkraft i någon betydande mängd finns tillgänglig, ett påstående som oppositionen, inte helt oväntat, avvisar.

”Kostsamt och skadligt”

Regerande Labour-partiet säger att idén hotat investeringar i vind och sol och är en ”kostsam, miljöskadlig fantasi” för ett stort, glest befolkat och soligt land vars lagar för närvarande förbjuder kärnkraft.

Oppositionen, en koalition av liberala och nationalistiska partier, vill ta rygg på den opinion som finns mot vind- och solkraftsparker och de opinionsundersökningar som visar att ungefär hälften av australierna vill ha kärnkraft.

ANNONS

Senaste nytt

”Samma – men billigare”

ANNONS

Samtidigt hävdar oppositionen att Australien ska nå nettonoll-utsläpp år 2050 även med deras politik – och dessutom billigare och säkrare än med Labour-regeringens alternativ.

När Labour kom till makten 2022 var det med ambitionen att positionera Australien som ledande inom klimatomställning.

Labour vill att 82 procent av Australiens energi kommer från förnybara källor år 2030 – att jämföra med 40 procent idag – och minska utsläppen med 43 procent i relation till 2005 års nivåer.

”Lamporna tända”

Även oppositionen säger sig alltså vilja ha nollutsläpp 2050 men med en lägre, ej preciserad, andel förnybar energi.

“Problemet att lösa är inte att få maximal mängd förnybar energi på nätet utan att minska utsläppen, hålla priserna låga och lamporna tända”, säger oppositionens talesperson i energifrågor, Ted O´Brien, hos Reuters.

Samtidigt sågar energianalytiker planerna på kärnkraft.

”Sju kärnkraftverk skulle bara leverera cirka 15-20  procent av Australiens energi år 2050 – om de kan byggas i tid eller alls” menar Tony Wood, energianalytiker vid Grattan Institute.

Global krasch: “Värre än en cyberattack”. Dagens PS

ANNONS

Blandat i Asien men rekord i Australien. Dagens PS

Miljarder i “oöverträffad skala” till batterifabriker. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]