Dagens PS

Kan Ukraina rädda Rysslands befolkning?

Kan Ukraina rädda Rysslands befolkning?
Dmitrij Peskov har tidigare sagt att den krympande befolkningen är “katastrofal för nationens framtid” (Foto: Ramil Sitdikov/Sputnik/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 16 dec. 2024Publicerad: 16 dec. 2024

Har Putin hittat en lösning på befolkningskrisen? Bakom invasionen av Ukraina kan en djup demografisk kris ligga, menar två experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysslands befolkning krymper. 

Låga födelsetal, en åldrande befolkning och utvandring har skapat en situation som hotar landets framtid. 

Enligt FN kan Rysslands befolkning halveras – från dagens cirka 146 miljoner till blotta 74 miljoner år 2100.

Om kurvan inte vänder upp är det “katastrofalt för nationens framtid”, har Kremls talesperson Dmitrij Peskov sagt.

Men trots statliga försök att höja födelsetalen har resultaten uteblivit. Det senaste året har födelsetalen istället sjunkit till sin lägsta nivå på 25 år, rapporterar Fortune

Ett sorgkrig

För att förstå Putins invasion av Ukraina pekar Ivan Krastev, ordförande för Center for Liberal Strategies, och Stephen Holmes, professor vid New York University, på en något mindre uppmärksammad förklaring: Rysslands demografiska kollaps. 

“Samtidigt som invasionen utan tvekan drevs av imperialistiska ambitioner, anti-västligt agg och en önskan om att återfå stormaktsstatus, kan den också ha påverkats av Rysslands snabbt krympande, åldrande och utvandrande befolkning”, skriver de båda männen i en artikel i Foreign Policy. 

De jämför Rysslands agerande med 1600-talets “sorgkrig”. Då kidnappade ursprungsbefolkningar i Nordamerika kvinnor och barn från andra stammar för att ersätta egna förluster.

ANNONS

Rysslands krig har inneburit masskidnappningar av ukrainska barn som sedan adopterats av ryska familjer – ett drag som Krastev och Holmes kallar en desperat åtgärd för att förstärka befolkningen.

“Det liknar en modern version av sorgkrig”, skriver de. 

“När pronatalistiska policys misslyckats verkar Putin ha dragit slutsatsen att det enda sättet att åstadkomma en betydande ökning av befolkningen är att annektera och underordna etniskt och kulturellt närbesläktade grannar, med våld om så krävs”. 

ANNONS

Senaste nytt

Resurser i norr 

En större befolkning är inte bara ett säkerhetspolitiskt mål för Ryssland – det kopplas också till landets ekonomiska ambitioner. 

Klimatförändringar gör Arktis naturresurser, som gas och olja, mer tillgängliga. För att kunna exploatera dessa resurser krävs inte bara tekniska lösningar utan också en stabil arbetskraft, vilket gör befolkningsfrågan till en långsiktig strategisk prioritet för Kreml.

Läs också: 1000 dagar av kriget i Ukraina: “Kommer aldrig ge oss”. Dagens PS

En framtid präglad av konflikter?

Ryssland är långt ifrån ensamma om att tampas med en sinande befolkning. 

ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om en drös länder som står inför liknande utmaningar, däribland Japan och Sydkorea

Men för Ryssland är situationen särskilt farlig eftersom den demografiska krisen och landets stormaktsambitioner förstärker varandra på ett sätt som riskerar att leda till ökade konflikter. 

Den krympande befolkningen underminerar Rysslands ekonomiska och militära kapacitet, vilket gör det svårare för landet att upprätthålla sin position som global stormakt, menar artikelförfattarna. 

Krastev och Holmes varnar också för att fler länder kan använda konflikter för att lösa sina befolkningsproblem: 

“Förluster hos historiskt dominanta grupper kan bana väg för ett aggressivt beteende som drivs av en rädsla för nationell utrotning”. 

Läs också: Analytiker: Europa kan rädda Ukraina utan USA – om viljan finns. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]