Det har varit många långa månader av dystra ekonomiska siffror. Men så plötsligt kommer ett aggressivt stimulanspaket som får aktiemarknaden att explodera.
Kan Kinas kokande aktiemarknad rädda ekonomin?
Mest läst i kategorin
Kina har ruskat om investerarnas humör.
Efter att landets ledare Xi Jinping och hans regering lanserat ett, förvisso försenat, stimulanspaket, har det rått febrig aktivitet på kinesiska börser.
Stora index har stigit med mer än 25 procent – en börsuppgång som fått den kinesiska aktiemarknaden att svettas under trycket av alla köpordrar. Detta är den största börsvinsten på över ett decennium och nätet kokar av glädje över den ekonomiska vändningen.
Men under ytan lurar faror.
Kinas stimulanspaket
Den ekonomiska krisen i Kina tilläts gå långt innan regeringen valde att agera.
Den yngre generationen har blivit både uppsagda och arbetslösa – och vissa av dem har redan gått i pension.
För den äldre generationen har pensionen istället inte varit ett alternativ överhuvudtaget. Många har, i viss mån, tvingats arbeta sig till döds.
Men så kommer det som ska agera plåster på såren.
För att råda bot på krisen innehåller det nya stimulanspaket bland annat räntesänkningar, stöd till fastighetsmarknaden och hela 800 miljarder yuan som ska pumpas in på aktiemarknaden.
Äldre skeptiska
Äldre generationer, som förlorat stort på fastighetsmarknadens nedgång och sett sina tillgångar krympa, hoppas nu på att detta ska vara vändpunkten.
Samtidigt finns en oro bland många – inte minst de äldre – att aktiemarknadens rusning bara är ett kortsiktigt hopp utan hållbar grund. De minns tidigare bubblor som spruckit – och det med smärtsamma konsekvenser.
Den yngre generationen ser i sin tur detta som en ypperlig chans att tjäna snabba pengar.
Sociala medier svämmar över av aktietips och historier om personer som tjänat små förmögenheter på bara några dagar.
Men detta gyllene läge kan också vara förrädiskt.
“Det känns som alla bara köper för att alla andra gör det”, säger en ung investerare på plattformen WeChat, som sedan erkänner att han inte ens vet vad de flesta bolag gör.
Den nya stimulansen kan skapa en våg av optimism. Risken är dock att många unga småsparare som kastar sig in i marknaden nu står inför en eventuell krasch senare, skriver The Economist.
Fastighetskrisen långt ifrån över
Trots den eufori som spridit sig över Kinas börser kvarstår ett stort problem: fastighetskrisen.
Den senaste statistiken visar att försäljningen av nya bostäder bland de 100 största fastighetsutvecklarna föll med 38 procent i september. För den äldre generation, som ofta investerat sitt kapital i fastigheter, innebär detta en tung smäll.
Även om Xi Jinpings regering har lovat att ta itu med fastighetskrisen, har det ännu inte kommit några tillräckligt kraftfulla åtgärder. Detta gör att många ekonomer tvivlar på att den nuvarande börsoptimismen kan hålla i sig.
Som en analytiker uttryckte det: ”Det största hotet mot Kinas börser just nu är fortfarande fastighetsmarknadens problem”.
Kommer stimulanserna räcka?
Trots den senaste tidens börsuppgång ifrågasätter många om Xi Jinpings stimulanspaket kommer att räcka för att lösa Kinas långsiktiga ekonomiska problem.
Många bedömare menar att det behövs en mycket större stimulans för att få fart på konsumtionen och stabilisera fastighetsmarknaden. Risken är att regeringens åtgärder hittills är för småskaliga för att skapa en verklig vändning.
Läs också:
Är Kina en papperstiger? Handelskriget kan få ett oväntat slut. Dagens PS
Grönt ljus för höga tullar på kinesiska elbilar?
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.