I de grundläggande frågorna är Joe Biden och Xi Jinping inte överens, konstaterar Bloomberg och lyfter fram förnyad oro för ett kallt krig.
Kallt krig-oro har svävat över toppmötet
Mest läst i kategorin
En av de frågor som USA och Kina inte utrett är framtiden för den lilla önationen Taiwan, som håller presidentval i januari.
Risken är stor att en Kinavänlig president tar makten i Taipei.
Kina anser att Taiwan ingår i territoriet och skramlar återkommande med hotande nära militärövningar.
Vid ett kinesiskt angrepp har USA deklarerat att man tänker försvara Taiwans rätt till suveränitet.
USA deklarerar även att man tänker motsätta sig att Kina blandar sig i valet i Taiwan, medan Kina anser att USA bör eftersträva en fredlig återförening mellan Kina och Taiwan, enligt Xi Jinping.
Rädslan stor för nytt kallt krig
I San Francisco i Kalifornien har skräcken för “ett nytt kallt krig” hängt över toppmötet mellan Joe Biden och Xi Jinping, skriver Bloomberg.
De avgörande meningsskiljaktigheterna mellan världens två mäktigaste ledare kvarstår, även om överenskommelser träffats om att återupprätta de militära kontakterna och att länderna enats om att samarbeta kring klimatfrågan och artificiell intelligens och en del andra frågor, exempelvis om att öka det kommersiella flyget och turismen.
De frostiga handelsförbindelserna mellan USA och Kina kom inte ens upp på agendan, diskussionerna om handelstullar är exempel på sådant som lades åt sidan, konstaterar Bloomberg.
USA har tidigare, bland mycket annat, beslutat om restriktioner för teknikexport till Kina förd att undvika att tekniken används i militära syften.
“Mötet blev så bra det kunde”
“Mötet blev så bra som det kunde ha blivit”, säger emellertid Michael Froman, chef för Council on Foreign Relations och tidigare USA:s handelsrepresentant, i artikeln.
Han tillägger att länderna fortsatt har stora problem att hantera, men att mötet nu hade som syfte att förbättre stämningen mellan världens två största ekonomier.
Xi Jinping ville inte tala om en existentiell konkurrenssituation mellan supermakterna.
Biden: Xi är en diktator i en kommuniststat
Biden fick frågan om han litar på Jinping, men svaret blev närmast svävande och han konstaterade att Kina och USA är i “en konkurrenssituation”.
Biden kallade till och med Jinping för “en diktator” som “styr ett kommunistiskt land”.
Kinas ledare gav heller inga raka besked till amerikanska investerare om att exponera sig mot Kina, han var mest tyst i ämnet, berättar Bloomberg och uppger att Kina lovade upprätta en plan för att ta emot 50 000 amerikanska stunder under en femårsperiod, samt att man på nytt ska skicka pandor till amerikanska djurparker.
För några veckor sedan tog Kina hem sina pandor från USA när de diplomatiska spänningarna ökade.
Läs även: Biden och Xi ska samarbeta militärt – “planeten är stor nog för båda länderna” Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.