Nu kommer mysteriet med de kapade kablarna i Östersjön upp till ytan. Åtminstone om WSJ-källor har rätt som säger att det är Ryssland som ligger bakom kabelattacken.
Källor: Ryssland bakom trasiga kablar i Östersjön
Mest läst i kategorin
Det kinesiska fraktfartyget Yi Peng 3 ska ha dragit sitt ankare längs Östersjöns havsbotten den 17:e november, då den första kabeln mellan Sverige och Litauen kapades.
Två kablar kapades i Östersjön
Dagen därpå kapades nästa kabel mellan Tyskland och Finland, varvid fartyget tog upp sitt ankare och fortsatte sin resa genom Östersjön.
Eftersom kablarna skadades på svenskt vatten utreds av incidenten av svenska myndigheter.
Redan från början uppgav experter att det med största sannolikhet inte kunde röra sig om ett “misstag”.
Nu verkar det som att de får vatten på sin kvarn när WSJ-källor avslöjar att det är Ryssland som ligger bakom kabelattacken.
Senaste nytt
Var inget misstag – klara instruktioner
Enligt de anonyma källorna ska den ryska underrättelsetjänsten har instruerat kaptenen på det kinesiska Yi Peng 3-fartyget att skära av kommunikationskablarna med hjälp av ett ankare.
Kina ska inte ha varit inblandat utan det ska istället röra sig sig om ett samarbete mellan Ryssland och fraktfartyget.
Enligt databasen MarineTraffic som spårar fartygstrafik har den kinesiska jätten, som är 225 meter lång och 32 meter bred, gjort många resor till Ryssland under året, och sedan i våras har Yi Peng 3 inte återvänt till Kina en enda gång.
Det är därför oklart vad som har hänt sedan våren 2024 – om det kinesiska företaget som äger fartyget ändrade sin verksamhet till att inleda ett ryskt samarbete.
Vill inte anklaga Ryssland
Nato har hittills varit försiktiga med att peka finger mot Ryssland och förvärra ett redan spänt läge genom kriget i Ukraina. Ryssland å sin sida har redan från början skakat av sig alla brottsmisstankar.
“Detta är absurda, ogrundade anklagelser”, uppgav Kremls presstjänst tidigare.
Samtidigt visar den senaste hybridattacken hur utsatta länder är i att skydda sin infrastruktur, till exempel under havsytan.
“Vi kan egentligen inte försvara hela den kritiska infrastrukturen – kablar, energianläggningar, datacenter – från hybridattacker”, säger Nico Lange, tidigare stabschef vid det tyska försvarsministeriet.
“Först nu förstår vi hur väldigt sårbara vi är.”
Läs även:
Rysslands skuggflotta i ljuset – Putins kassako avslöjad. Dagens PS
Rysslands militärbaser i Syrien osäkra efter Assads fall. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.