Dagens PS

Just nu: Zelenskyjs krav ifrågasätts – Norden kräver en röst

Norges statsminister Jonas Gahr Støre på säkerhetskonferensen i München, där Norden kräver att Europa ska få en röst i fredsförhandlingarna om Ukraina. (Foto: Javad Parsa/TT)
Norges statsminister Jonas Gahr Støre på säkerhetskonferensen i München, där Norden kräver att Europa ska få en röst i fredsförhandlingarna om Ukraina. (Foto: Javad Parsa/TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 14 feb. 2025Publicerad: 14 feb. 2025

I dag pågår intensiva fredsdiskussioner om Ukraina, men Europa stängs ute. Samtidigt ifrågasätts Zelenskyjs krav, och Norden kräver en röst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler anser att fredsförhandlingar i Ukraina är oundvikliga och kan vara nära förestående.

Enligt Svenska Yle pågår intensiva diskussioner om krigets slut, men frågan är vilka som faktiskt får sitta vid förhandlingsbordet – och vilka som förväntas betala för uppgörelsen.

Samtidigt som Donald Trump och Vladimir Putin diskuterar en möjlig vapenvila, kräver de nordiska länderna att Europa ska vara delaktiga i processen.

Europa hålls utanför – trots miljardstöd

Enligt Reuters kolumnist har europeiska länder stått för den största delen av det ekonomiska stödet till Ukraina – över 213 miljarder dollar sedan den ryska invasionen.

Trots detta hålls de utanför de pågående fredsförhandlingarna.

Efter samtalet mellan USA:s president och Rysslands president verkar Europa inte ha någon självklar plats vid bordet, utan riskerar att bli bortprioriterat i de avgörande besluten om Ukrainas framtid.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier riktade skarp kritik mot USA:s hantering av situationen och sa vid öppningen av säkerhetskonferensen i München att den amerikanska administrationen ”inte tar hänsyn till etablerade regler, partnerskap och etablerade förtroende”.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier kritiserar USA:s hantering av fredsförhandlingarna för Ukraina och anklagade Trumpadministrationen för att ignorera etablerade regler och partnerskap. (Foto: S'ren Stache/TT)
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier kritiserar USA:s hantering av fredsförhandlingarna för Ukraina och anklagade Trumpadministrationen för att ignorera etablerade regler och partnerskap. (Foto: S’ren Stache/TT)
ANNONS

Tysklands försvarsminister Boris Pistorius gick ännu längre och konstaterade att ”det är uppenbart att européer inte kan vara med och säkra en fred som de inte har varit med och förhandlat fram”.

Han kritiserade också USA för att ha tagit bort Ukrainas Natomedlemskap från bordet och göra ”territoriella eftergifter till Moskva”.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Zelenskyj möter motstånd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har varit tydlig: Ukraina kommer inte att acceptera en fred där landet måste ge upp ockuperade områden.

USA anser dock att detta är orealistiskt och signalerar att kompromisser är nödvändiga.

Även Ukrainas krav på Natomedlemskap har tonats ned i samtalen, något som väcker oro i Europa.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Trump lovar snabb fred – men utan plan

Donald Trump har lovat ett snabbt slut på kriget, men utan att presentera en konkret plan.

ANNONS

USA:s försvarsminister Pete Hegseth har redan sagt att Ukraina knappast får tillbaka alla ockuperade områden och att USA:s militära närvaro i Europa inte kan tas för given.

Samtidigt har USA:s vicepresident JD Vance öppnat för ekonomiska och militära påtryckningar mot Ryssland, vilket fått Kremls talesman Dmitrij Peskov att reagera med förvåning.

Nato varnar för framtida hot

Natos generalsekreterare Mark Rutte betonade vikten av att säkerställa att Ryssland aldrig mer kan utöka sitt territorium på Ukrainas bekostnad.

”När man väl när ett avtal så ska det vara varaktigt, hållbart och sådant att Putin aldrig mer kommer att försöka överta ens en kvadratkilometer av Ukraina”, sa han till reportrar under säkerhetskonferensen.

Samtidigt varnar Pierre Briancon för att en vapenvila där Ukraina tvingas avstå land ”på sikt dessutom ger ännu större problem”.

Han menar att att belöna Ryssland med territorium bara skulle uppmuntra Moskva att fortsätta sin aggressiva politik, vilket i sin tur skulle tvinga Europa att påskynda sin militära upprustning.

Norden kräver en plats

I ett uttalande från Finland, Sverige, Danmark, Norge, Island, Estland, Lettland och Litauen betonar länderna att ”Ukraina måste kunna segra i Rysslands anfallskrig för att gemensamt en rättvis och var fred”.

ANNONS

De menar vidare att ”Ukraina och hela Europa måste vara involverade i fredsförhandlingar” och att länderna står fast vid sitt stöd för Ukrainas territoriella integritet.

Medan säkerhetskonferensen i München nu pågår, och USA och Ryssland verkar ta ledningen i fredssamtalen, står det klart att Europa fortfarande kämpar för att få en röst.

Läs även: Zelenskyj: USA måste skicka soldater om Ukraina ska vinna. Dagens PS

Läs även: Ukrainas mörka facit: Tre gånger fler döda än födda. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS